Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Csak a fejlesztések hatékonysága a fontos

A Szlovák Köztársaság Konzulátusának – Békés megyében működő – idén kinevezett új vezetője, Igor Furdík tette tiszteletét a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatnál 2016. december 14-én, ahol Pajna Zoltán elnök és Bulcsu László alelnök fogadta őt. A megbeszélésen a megyei közgyűlés elnöke a szlovák-magyar együttműködés lehetőségeiről tájékoztatta a főkonzult, aki minden olyan közös munkára fogékony, amely mindkét fél számára előnyös. Abban mindenki egyetértett, hogy politikától mentesen, az ebben a térségben lakók érdekeit képviselve, tartós, a várhatóan a 2020-tól jelentősen visszaeső európai uniós támogatásoktól már nem függő projekteket kell minél nagyobb számban elkezdeni. Ehhez azonban már most a közvetlen brüsszeli források megszerzését kell úgymond megtanulni, hogy amikor pár év múlva a jelenlegi nagy mértékű támogatottság mellett futó projektek megszűnnek, ne legyen újdonság ez a számunkra.

Pajna Zoltán Hajdú-Bihar megye fejlesztései között megemlítette a Debreceni Egyetemmel való közös munkát, a térség kulturális, művészeti vagy éppen vallási projektjeit, amelyek elsősorban a közszféra számára elérhetők. Ám a konkrétan a vállalkozásokat segítő projektekre is kitért a beszélgetés során, például a közlekedésfejlesztő beruházásokra. 

Képgaléria a HBMÖ facebook oldalán!

Igor Furdík felhívta a figyelmet arra, hogy a jó partnerkapcsolatok fontosak az uniós projektekben való hatékony részvételhez, a régió stabilitásához pedig nagyban hozzájárulnak ezek a közös programok. A szlovák főkonzul a nyilvánosság felé történő megfelelő retorikát is kiemelte, hiszen – utalt rá – például Nagy-Britanniában is furcsa eredményt hozott az Európai Unióból való kilépésről történt népszavazás, ami vélhetően a gyenge kommunikáció miatt is történhetett meg. Igor Furdík ezért úgy gondolja, hogy az itt élőket érthetően tájékoztatni kell minden olyan fejlesztésről, amelyet az uniós támogatások révén visz véghez valaki, hogy ne csak a negatívumok kerüljenek a felszínre az uniós tagság kapcsán. Az sem lényeges, hogy éppen hol van egy együttműködő partnerkapcsolat vezető szervezete – tette hozzá Pajna Zoltán, utalva a ROHU/HURO, vagyis a román-magyar/magyar-román határon átívelő fejlesztési programokra, amelyeknek hol ott, hol itt van a központja, de a megyei önkormányzat elnöke szerint ez mellékes, hiszen a hatékony működés a fontos.

A szlovák főkonzul kitért arra is, hogy a fejlesztésekre irányuló együttműködések során igazodni kell ahhoz, hogy mára kialakult egy olyan vállalkozói világ, amelyben a történelmi sérelmek kevésbé, viszont a valódi üzleti lehetőségek inkább érdeklik a benne tevékenykedőket.



hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: