Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ízében és termékeiben is él a nemzet

A Vásárszövetség égisze alatt zajló Hajdú-Bihar megyei vásárok 2017-ben 9 alkalommal várják vendégeiket – és árusítóikat, a kiegészítő programokon résztvevőket. Első állomásként Derecske városa adott jól bevált helyszínt az eseménynek 2017. február 4-én, amelyen nemcsak az ízek élvezete nyújtott élményt a piactérre kilátogatóknak, de a kísérő programok – Varga Miklós énekhangja például még mindig fantasztikusan cseng a jól ismert dalai során – is tartalmas szórakozást nyújtottak felnőttnek és gyereknek egyaránt.

Bakó István, Derecske polgármestere a derecskei disznótoros rendezvények fejlődését emelte ki köszöntő beszédében, amely a kezdeti 4 résztvevő óta jelentősen kinőtte magát (idén 10 csapat 10 disznót vágva, mintegy 1200 adag étellel kedveskedett a vendégeknek, akik kóstoló és étkezési jegy ellenében jutottak ezekhez hozzá). Ráadásul immár nem csupán disznótorral várták az érdeklődőket, hanem 2016 után másodjára, a tavaly éppen Derecskén megalakult Vásárszövetség keretén belül egy helyi termékeket előtérbe helyező vásárral kötötték egybe, ami a hatalmas érdeklődést látva telitalálatnak tűnik.

A disznótoros hagyományok, valamint az az érzés, amikor gyerekként részt vett ezeken elevenedett fel Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnökének beszédében. Ám azokról a pályázatokról is szót ejtett, amelyek a térség fejlesztését szolgálhatják, és várhatóan az elkövetkező hetekben megtörténik a központi elbírálásuk. Ennek kertében nemcsak Derecskén, de Hajdú-Bihar megye számos településén belefoghatnak olyan beruházásokba, amelyek a helyiek számára előrelépést jelentenek majd a mindennapjaikat illetően. Pajna Zoltán arra is kitért, hogy Derecske érdeme, hogy képes volt megújítani hagyományos disznótoros rendezvényét, ami által egy közönségcsalogató, értékeket felvonultató eseménnyé nőtte ki magát.

A honlap képei rákattintva nagyíthatók.
KÉPGALÉRIA a facebookon.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere derecskei kötődése okán is örömmel érkezett a település kiemelkedő kulturális eseményére, ráadásul nem egyedül, hiszen Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata is egy erős csapattal vett részt a disznótoros versenyen.

A felszólalók között volt Mónus József világbajnok távlövő íjász is, akivel kapcsolatban a műsorvezető elsütötte azt a viccet, hogy a papírjára neki tájlövőt írtak. Az oldott, mondhatni barátságos hangulatra addig sem volt panasz, ám ezután végleg mosolygóssá vált mindenki. A kiváló sportember szintén a hagyományok jelentőségéről beszélt, valamint arról, hogy a délután során még egy előadás keretében beszél az íjászatról – sőt, aki akarta a helyszínen próbálhatott kihúzni egy igen erős íjat, Mónus József útmutatásait követve.

A főzőversenyben Mónus Józsefhez hasonlóan zsűritagként résztvevő Kaszás Géza színművész az efféle nagy események közösségteremtő hatását tartotta nagyon fontosnak, valamint azt, hogy hagyományainkat ne szégyelljük megélni, ragaszkodjunk hozzájuk. Magáról a gasztronómiai viadalról pedig – némileg hazabeszélve – egy Kovács Lázár séf és általa kitalált szlogennel mondta el a lényeget: “Nem a győzelem a fontos, hanem a készétel.”

A II. Derecskei Disznótor és Hajdú-Bihar Megyei Téli Vásár egy igazi népművészeti, gasztronómiai fesztiválként zajlott szombaton, amelyen késő délutánba nyúlóan kapcsolódhattak ki az ide érkező vendégek. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot Pajna Zoltánon kívül két alelnöke, a Vásárszövetség megteremtéséért sokat tevő Bulcsu László és Tasi Sándor is képviselte Derecskén.

Folytatás következik, Hajdú-Bihar megyében!























hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: