Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Megyei területi, turisztikai, foglalkoztatást érintő fejlesztések indulnak

A Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja külön, első napirendi pontként szerepelt a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés 2017. február 24-i ülésén, amely során Varjasi Imre hajdúböszörményi fióklevéltár-vezető tartott előadást arról a szomorú időszakról és társadalomra gyakorolt hatásairól.

Az előadás során a levéltáros a “Kik is valójában az igazi áldozatok?” kérdésre kereste a választ, s arra jutott, hogy valójában az egész magyar nemzet – kivéve persze a kollaboráns keveseket. Varjasi Imre a Rákosi érára, majd a Kádár-rendszer illegitim voltára is utalt, amely vérben fogant. Hajdú-Bihar megye és környéke kapcsán a balmazújvárosi gyűjtőtábor rettenetét, valamint korabeli visszaemlékezéseket összegyűjtve személyes tragédiákat elevenített fel az előadás: például idősebb és ifjabb Kéky Gyula vagy a lakosokat a sortűztől megóvó Gaál János történetét, akit az úgynevezett Pócsi-különítmény vert halálra később, önfeláldozó tettéért.

Az elhurcolások (“csengőfrász”), a gulágok, a kétkezi munkából élő tisztességes parasztok kulákká nyilvánítása és ingóságaik elrablása is ennek a korszaknak a sajnálatos velejárója, nemzetet sújtó traumája volt.

Megyénk kiváló festője, Bényi Árpád történetét is elmesélte a levéltáros, akit annak idején “Szabad Magyarországot” feliratú fametszete miatt négyévi börtönre ítéltek, de élete során sosem adta fel elveit és haza-, valamint szabadságszeretetét – elhivatottsága példaértékű az utókor számára is.

KÉPGALÉRIA a facebookon, KATT IDE!

A Foglalkoztatási Paktum megyei közgyűlési elfogadása is megtörtént ezen a napon. Híj Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség csoportvezetője foglalta össze a több egyeztető tárgyaláson végső formájába csiszolt foglalkoztatási stratégia és akcióterv fontosabb tudnivalóit. A két lényeges újdonság több korábbi hasonló paktumhoz képest, hogy ez egyértelműen kereslet vezérelt lesz, ami jobban igazodik a piaci igényekhez, valamint a régebbi tendenciával ellentétben nem csupán részeiben, de teljes egészében finanszírozott a támogatások által, így a program komplexen végig megfelelő anyagi háttérrel rendelkezik. Általa kétezernél több ember juthat munkalehetőséghez a megyében a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által koordinált program során az elkövetkező 2-3 év során.

Az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció felülvizsgálata során Gonda-Magyar Andrea megyei főépítész beszélt a lehetőségekről a képviselőknek, figyelembe véve azt is, hogy miként Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke is kiemelte, teljes egészében a megyében nem alkalmazhatóak a sztenderd modellek. Az egyes területek sajátosságait, a többihez képest meglévő lemaradását is nézve lehet csak a területrendezéseket és a fejlesztéseket megvalósítani.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette, hogy a turisztikáért felelős helyettes államtitkárral közösen fognak olyan programot kidolgozni majd, amely a Debrecen-Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó kiemelt turisztikai térségként történő nevesítése során az ennek megfelelő figyelmet és fejlesztéseket kaphatja a jövőben.











hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: