Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Nádudvarról érkezett az „Értékeink” vetélkedő legjobb megyei középiskolás csapata

Az általános iskolások után egy nappal, szerdán a Hajdú-Bihar megyei középiskolák négyfős csapatai is összemérték tudásukat a Földművelésügyi Minisztérium által kiírt országos vetélkedősorozat megyei fináléjában, amelyet a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szervezett és rendezett Debrecenben, a Megyeháza impozáns épületében, ott, ahol a megyei közgyűléseket is rendezik: az Árpád teremben.

A korábbi beadandó feladatokból kiinduló vetélkedő nem csupán a diákok hungarikumokra és kiemelkedő nemzeti értékekre vonatkozó felkészültségét mérte meg „totó” formájában, de hasznosnak bizonyultak a jó földrajzi ismeretek is. Azután egyes feladatok az érzékszerveket „ingerelték”, amikor kóstolásra fogták a fiatalokat, de a kézügyesség, a térlátás és szintén a tárgyi tudás is szükségeltetett a speciális puzzle kirakásához – majd a kapott képen látható hungarikum, vagyis „Hollókő ófalu és környezete” felismeréséhez és rövid ismertetéséhez.

A szakértő zsűri minden alkalommal elmagyarázta mi volt jó vagy helytelen az adott feladat kapcsán adott válaszokban, ezáltal is fejlesztve nemzeti értékeinkre vonatkozó tudását a résztvevőknek.

A hangulat, akárcsak előző nap, most is remek volt, hiszen bár kimondottan értékes nyereményekért folyt a vetélkedés, emellett a dicsőségért, hogy ki léphet tovább az országos viadalra, ám a zsűri elnök által is megdicsért gördülékeny szervezésnek köszönhetően nem görcsösen, inkább lazán vették az akadályokat a középiskolások.

Honlapunk képeire kattintva teljes méret érhető el. KÉPGALÉRIA a facebook oldalunkon: KATT IDE!

A nyereményekről szólva (amelyeket a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat adott): a végén az első négy helyezett csapat minden tagja, valamint a felkészítő tanár is ugyanazt az ajándékot kapta. Az elsők laptopokat, a másodikak ebook olvasókat, a képzeletbeli bronzérmesek tableteket, míg a negyedikek 3D-s szemüvegeket. Emellett minden résztvevő – az ízletes ebéden kívül – kisebb, hasznos, egyedi ajándékokat vehetett át, köztük a külön erre az eseményre a megyei önkormányzat által készíttetett Radics-féle mézeskalácsot, amelybe a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár emblémáját nyomták a speciális ütőfával.

Végeredmény:

1. Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskola és Kollégium

2. Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, Debrecen

3. Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, Debrecen

4. Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Veres Péter Gimnáziuma , Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

5. Povolny Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Debrecen és Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen

7. Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium, Hajdúböszörmény

Hajdú-Bihar megyét az országos döntőben a nádudvariak képviselik majd.

Gratulálunk azonban mind a 7 csapatnak, hiszen látszott, hogy nagyon lelkiismeretesen felkészültek és tudásukhoz mérten igyekeztek a legjobbjukat adni ezen a napon. Az első és az utolsó helyezett között sem volt nagyobb különbség 10 pontnál (egészen pontosan 9), ami a verseny szorosságát jelzi.

A minisztérium különdíját a legfrappánsabban bemutatkozó csapat kapta, amit a debreceni TÁG-osok érdemeltek ki.

A zsűri tagjai:

– Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár – zsűrielnök
– Dr. Tar Károlyné, a Kézműves Alapítvány, a kuratórium tagja, alapító
– Hubert Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke
– Szőnyi Sándorné, a Debreceni Művelődési Központ igazgatóhelyettese
– Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke

A megnyitó köszöntés után Szakáli István zárszavában nemcsak megdicsérte a résztvevő diákokat és lelkes, kiváló munkát végző felkészítő tanáraikat, de kiemelte, hogy a szervező Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat példa értékű módon rendezte a kétnapos vetélkedősorozatot.

A helyettes államtitkártól megtudtuk azt is, hogy a továbbiakban két országos fordulója lesz még az Értékeink vetélkedőnek, az elsőt Lakitelken, a másodikat Budapesten tartják. Bízunk benne, hogy mind az általános iskolásoknál a debreceni kossuthosok, mind a középiskolások „aranyérmesei”, a nádudvari kézműves iskolások méltóképpen állják meg helyüket Magyarország többi csapata között!







hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: