Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Átfogó, területi alapú turisztikai fejlesztések a Tisza-tó körül

A Tisza-tó – Hortobágy – Debrecen – Hajdúszoboszló – Alföld szíve (Jász-Nagykun-Szolnok megye) ötös „kötésben” jöhet létre kiemelt turisztikai térség. A kiemelt turisztikai térséggé nyilvánításra – kormánydöntés alapján – akár még 2017. első félévében sor kerülhet. A kiemelt térségekben uniós és hazai finanszírozású fejlesztések valósulhatnak meg több tíz milliárd forint összértékben.

Az Országgyűlés 2016 végén fogadta el azt az új turizmusfejlesztési törvényt, amely mindinkább területi alapon történő fejlesztéseket szorgalmaz – a korábbi termék alapú tervezést felváltva. Mindez abból az alapgondolatból indul ki, hogy immár ne egy-egy adott helyhez köthető attrakcióra építsék fel egy terület vagy település turizmusát és ne úgynevezett pontszerű fejlesztéseket vigyenek véghez. Ezzel szemben nagyobb térségben gondolkodnak (egyúttal hosszabb ott tartózkodást feltételezve) és arra törekednek, hogy az egymáshoz köthető, különböző, ám összehangoltan egységes turisztikai vonzerővel bíró épített és természetes környezet, valamint a környéki rendezvények, programok, a térségre jellemző gasztronómia képezzen egy komplex turisztikai programcsomagot. A törvénnyel összefüggésben zajlik az ország turisztikai desztinációs térképének, a kiemelt turisztikai fejlesztési térségek kialakítása.

Ennek eléréséhez térségi brandek létrehozására van szükség. Az állam feladata, hogy országos szinten összehangolja ezeket a turisztikai desztinációkat. A végrehajtó feladatokat pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség, vagyis a Magyar Turizmus Zrt. után létrehozott új szervezet látja el.

A Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács (Tisza-tó TFT) elnöke, Kovács Sándor sajtótájékoztatóján a négy – a tó körül helyezkedő – megye, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén képviselői is jelen voltak, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzattól Bulcsu László alelnök.

Magyarország legkisebb és legújabb turisztikai régiójában az új feladatok felvállalása az alábbi tevékenységek előkészítését és megvalósítását is magában foglalja, rövid határidővel (kiemelt turisztikai térséggé nyilvánításhoz kapcsolódóan) :

– projektgyűjtés, projektgenerálás a tó térségében;
– 4-5 kiemelt turisztikai beruházás beazonosítása ( 1. Természet Operaháza 2. tematikus vízi tanösvény kialakítása (pl. Tiszafüred) 3. Hortobágy-Debrecen élmény kerékpárút teljessé tétele 4. Abádszalók-Kisköre tengely turisztikai turisztikai megerősítése (szálláshely és vonzerőfejlesztés) 5. Berekfürdő vonzerőfejlesztése ) és megalapozása;
– együttműködés kialakítása és elmélyítése a települési önkormányzatokkal, turisztikai szolgáltatókkal, turizmusban érintett, illetve ahhoz kapcsolódó szervezetekkel;
– Tisza-tó TFT szerepének megerősítését szolgáló szakmai rendezvények, workshopok, műhelymunkák szervezése a térségben.

Az átgondolt, egymásra is épülő fejlesztésekre azért is nagy szükség van ezen a területen, mert erre mindig is rá volt kényszerítve fiatal kora és helyzete révén. Az innovatív gondolkodás jegyében az elmúlt másfél évben átadták és/vagy felújították:

–  Kiskörei Hallépcső
– Tisza-tavi Vízi Sétány
– berekfürdői fürdő kül- és beltéri infrastruktúrája
– Tisza-tavi Kerékpáros Centrum (ez 2016. július elején nyílt meg a nagyközönség előtt).

A Tisza-tó és térsége mára elérte, hogy tudatosan lehet építeni rá ökoturizmust. A vendégéjszakák száma általában véve nem emelkedett az elmúlt években látványosan, ám egyes településein (Berekfürdő, Tiszafüred) igen. A szálláshelyek fejlesztése terén pedig elsősorban most már a felső kategóriát kell megcélozni a szakemberek szerint.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: