Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Csillagbarátok találkoztak a Belvárosi Közösségi Házban

A Debreceni Magnitúdó Csillagászati Egyesület (MACSED) 45 éves fennállásának tiszteletére tartottak visszaemlékező ünnepséget Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban, amelyre a régi és jelenlegi tagok, segítők (köztük a TIT – Tudományos Ismeretterjesztő Társulat – Hajdú-Bihar megyei elnöke Dr. Kátai János, a Debreceni Egyetem professzora) és barátok is meghívást kaptak, így az amatőr csillagászat iránt régóta érdeklődő Pajna Zoltán,  Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is.

Kátai János bevezetőjében a TIT munkájáról beszélt, amely régóta segíti a tudományos ismeretterjesztés többféle módozatát Magyarországon, sőt, a határon túl is, Szlovákiában, Romániában. A nyelvvizsgára felkészítés mellett pályázatírással, tanulmányi versenyek szervezésével vagy éppen a tehetséggondozás egyes formáival foglalkozó TIT a csillagászatot is kiemelten kezeli, ezért is örömteli számukra – hangzott el -, hogy az 1977-ben átadott budapesti Planetáriumot a közeljövőben több lépcsőben felújítják, hiszen sikerült megszerezni az erre való forrásokat. A felújítás több milliárd forintba fog kerülni, ám a már 6 millió látogató felett járó intézménynek nagy szüksége lesz erre a megújulásra. Nem mellékesen a TIT Európa egyik legrégebbi tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó szervezete, hiszen 175 éve alakult, és azóta is működik.

KÉPGALÉRIA a facebookon: KATT IDE!

Pajna Zoltán  köszöntőjében az elmúlt 45 év információrobbanásáról beszélt, amely során nemcsak kitágultak a lehetőségek, de olyan mértékű adat és tudás birtokába juthatnak a böngésző emberek – például az internet által –, amelyekben eligazodni segíthetnek az olyan „amatőr” tudományos munkatársak is, mint a Magnitúdó egyesület tagjai. Az idézőjeles amatőr megjegyzésre is kitért a megyei közgyűlés elnöke, hiszen szerinte azok az olykor soknapos megfigyelések, észlelések, illetve végül a kiváló képalkotások (fotók, mozgókép felvételek), amelyeket az egyesület a tevékenysége során elért méltán nevezhetőek komoly tudományos munkáknak, amivel az egyesület nagy segítségére van a csillagászat kiteljesedésének. Ugyanakkor a megyei önkormányzat elnöke úgy véli, hogy a gyerekektől még mindig egy kicsit távol áll ez a (csillag)világ, ezért jó volna, ha már igen fiatalon jobban megismerkedhetnének csodálatos valójával, akár az oktatáson keresztül is. A Magnitúdó egyesület 45. születésnapja alkalmából

Pajna Zoltán a megyei önkormányzat elismerő díszoklevelét adta át Zajácz Györgynek.

Zajácz György csillagász-ismeretterjesztő, programozó matematikus visszavitte a megjelenteket egy kicsit a múltba, ám először a már eltávozottakat köszöntötték egyperces főhajtással. Majd a sok-sok év fotóterméséből válogatott diákat híva segítségül elevenítette fel az olykor vicces, máskor szigorúan tudományos, de mindig a csillagvilághoz, annak megismeréséhez kötődő eseményeket az 1999-ben alakult – előtte más néven már régóta működő – Magnitúdó egyesület életéből. A humoros kommentárok hozzátartoztak ahhoz, hogy otthon érezze magát minden magnitúdós.

A Debrecen Dixieland Band négy tagja – köztük Gyarmathy István (klarinét), aki az egyesület egyik alelnöke – muzsikált az előadások végén, valamint egy jó hangulatú, beszélgetéssel egybekötött falatozással és stílszerűen, a MACSED 45 felirattal díszített torta felvágásával zárták az összejövetelt.





hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: