Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Éljünk energiatudatosan a megyében és neveljük erre gyerekeinket is!

Napjainkban az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése egyre erősödő hangsúlyt kap az Európai Unió tagországainak törekvéseiben, és az Unió ennek megfelelően a 2030-ig tartó éghajlat- és energiastratégiájában a korábbiaknál is nagyobb szerepet szán e célkitűzésnek. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat ugyancsak kiemelten kezeli ezt a témát, hiszen lényeges, hogy a megye településein élők, az intézmények és önkormányzatok miként készülnek fel a várható éghajlati változásokra, hogyan képesek alkalmazkodni azokhoz – s nem utolsó sorban mennyire tudunk takarékosan, környezettudatosan élni ebben a térségben, amit szűkebb értelemben vett hazánként ily módon is óvnunk, védenünk kell.

Ennek érdekében a megyei önkormányzat 2016 őszén indította el a „Hajdú-Bihar Megyei Klímastratégia kidolgozása és Éghajlatváltozási Platform létrehozása” elnevezésű projektet, amelynek céljai a klímaváltozással kapcsolatos széleskörű lakossági-intézményi szemléletformálás és egy olyan generáció felnövésének elősegítése, amely számára kézenfekvő a „természetben való gondolkodás”, mindennemű tevékenység várható környezeti hatásainak figyelembevétele.

A 2017. március 28-i konzultáció során a bevonni kívánt tagok a platform feladatairól kaptak tájékoztatást. A Platform tervezett tagjai a következők, amely a későbbiekben új tagokkal is kiegészülhet:

– Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara,
– Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága,
– Nemzeti Pedagógus Kar megyei képviselője,
– Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottsága,
– Hortobágyi Nemzeti Park,
– Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság,
– Debreceni Egyetem,
– Hajdú-Bihar Megyei Civil Információs Centrum,
– Klímabarát Települések Szövetsége,
– Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat.

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA!

Mint Csik Attila, a megyei önkormányzat referense előadása során elmondta, a következő egy évben több fontos szakasza lesz munkájuknak. Legkésőbb 2017. június 20-ig megalakul a Megyei Éghajlatváltozási Platform – a gyakorlatban erre várhatóan már áprilisban sor kerül. Utána a Hajdú-Bihar Megyei Klímastratégia egyeztetési változata november 20-ig kell, hogy elkészüljön, amelyhez kapcsolódóan érdekes, egyúttal hasznos rendezvények is várhatók a közeljövőben, amellyel nemcsak a fiatalokat, de bárkit elérnek, így szórakoztató formában bővíthetik ismereteiket.

Szintén szemléletformáló előadásokon keresztül célozzák meg a fogékonyságuk és életkoruk alapján is a jövő szempontjából leginkább hatékonynak nevezhető korosztályt, vagyis a gyerekeket. Ezek is idén várhatók, de néhány programot várhatóan 2018-ban rendeznek meg. A projekt 2018. április 20-án zárul.

Mihalik Zsuzsa, a megyei önkormányzat nemzetközi referense az Interreg Central Europe CitiEnGov program szemszögéből nézve tartott előadást a megyei klímastratégiát érintően. Ezen belül olyan feladatok is lesznek, amelyek gyakorlatilag már elkezdődtek – például az úgynevezett Energy Café rendezvények már zajlanak: iskolásoknak rendhagyó tanóra keretében beszélnek játékos formában az energiatudatos és éghajlatunkat kímélő életmódról. Emellett kísérleti tevékenység, a tudatos energiafelhasználás támogatási formáival kapcsolatos adatgyűjtés és a SECAP, vagyis a fenntartható energiával és éghajlatváltozással kapcsolatos cselekvési terv módszertanának elkészítése is szerepel a feladatok között. A kísérleti tevékenységek során a megyéből Hajdúböszörménnyel kötöttek megállapodást, hogy részt vesz benne, ami egyébként a 30 ezer fő körüli lélekszámú településekre vonatkozik, és a háztartásokat vonják be egyfajta energiatudatos kampányba.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke kiemelte, hogy ha erős társadalmi együttműködés jön létre a projekt során és a későbbiekben is, el lehet majd kerülni az esetleges félreértéseket és egymásra szervezéseket az éghajlatváltozással kapcsolatos tevékenységek során országosan is.

Fáry Ádám projektmenedzser a Klímabarát Települések Szövetségétől arról beszélt, hogy egykoron innen-onnan szedegették össze a hasznos információkat, adatokat egy-egy környezetvédelmi munka során, ám ebben az esetben a Platform magába tömörítené mindezt és saját tudástárából dolgozhatna.

A környezetvédelem, illetve a Föld klímájához való tudatos és óvó, a jövő generációi számára is megtartó hozzáállás ugyanis jó ideje fontos téma szinte mindenhol, ám a szervezett, szakszerű cselekvések nemcsak időszerűek, hanem szükségszerűek is.







hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: