Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Közösen lépnek fel a megyei területrendezés ügyében

Szakmai fórumot tartottak a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat kezdeményezésére, amelyen a megyében dolgozó települési főépítészek és településtervezők vettek részt. Az adta apropóját, hogy az egyébként többévente esedékes országos és megyei területrendezési, valamint területfejlesztési tervek felülvizsgálata is zajlik idén, ezért érdemes lehet ezeket összehangoltan kezelni, ami nagy könnyebbséget jelentene a települési önkormányzatoknak is.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke arra biztatta a fórum résztvevőit, hogy mivel vannak olyan területek, ahol eddig jobban érvényesítették érdekeiket a téma kapcsán, úgy mihamarabb Hajdú-Bihar is tevőlegesen és egységesen vegyen részt ezekben a területi fejlesztésekben – egyfajta hiánypótló megoldásként. A megyei közgyűlés elnöke egyúttal megnevezte azokat a feladatokat is, amelyek kapcsán megyénknek javaslattételei vannak az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció 2017. évi felülvizsgálatához, megyénket érintően.

Ezek a következők:

– Speciális táji, környezeti problémákkal, adottságokkal rendelkező vidéki térségek fejlesztési feladatai – Hajdúhát-Dél-Nyírség megjelenítése a fejezetben;

– Jelentős társadalmi hátrányokkal, problémákkal rendelkező, kiemelt felzárkóztatást igénylő vidéki térségek fejlesztése – Bihar-Sárrét megjelenítése a fejezetben;

– Kiemelkedő táji értékű térségek fejlesztése – Hortobágy, mint kiemelt táji értékű térség;

– Különleges táji értékekkel, rekreációs funkciókkal bíró övezetek – Javaslat az OFTK-ba történő beépítésre – Erdőspuszták – Gúthi-erdő.

Ezek mellett egyéb javaslatokat is tett a megyei önkormányzat, többek között a Debrecen – Hajdúszoboszló – Hortobágy – Tisza-tó kiemelt turisztikai térség megalapozására, amelyről már korábban is szó esett.

KÉPGALÉRIA a facebookon.

Gonda-Magyar Andrea, mb. megyei főépítész előadása során a területrendezési tervek kapcsán az eddigi javaslatokat, terveket, intézkedéseket és kezdeményezéseket foglalta össze, valamint a 2017 év végi határidőről is beszélt. Ennek megfelelően a főépítészek közötti hatékony együttműködés indokolt.

A megjelent kollégáktól több kérdés és javaslat is érkezett mind a megyei területrendezési terv módosítását, mind a településképi arculati kézikönyv és rendelet tárgyát illetően. Az elhangzottakra egyenként reagált Gonda-Magyar Andrea megyei főépítész, akárcsak a szintén előadó Jambrik Imre állami főépítész, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal képviseletében.

További javaslatként merült fel egy olyan naprakész térinformatikai rendszer létrehozása, mely nagyban segíthetné a települések településfejlesztési, településrendezési munkáját.

A résztvevők megállapodtak abban, hogy a közös szakmai fejlődés és célok elérése érdekében, további szakmai találkozókon vitatják majd meg elképzeléseiket, melyek megrendezését a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szívesen vállalta.







hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: