Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Nemzetérzés formálta magyar történelem

Az ünnepi megemlékezések során a mikepércsi Wass Albert Kultúrház melletti téren Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke mondott ünnepi beszédet, aki négy szóban foglalta össze mit jelent március 15-ike a számunkra: nemzet, szabadság, érzelem és történelem.

Bulcsu László szerint őseink teljesítették a rájuk rótt feladatot, hogy történelemformáló szerepüket beteljesítsék forradalmi tetteik által. A mai kor generációinak pedig ugyanez a feladata, hogy a jövő nemzedékei számára teremtsék meg a hiteles, igaz világot Magyarországon.

A megyei közgyűlés alelnöke a nemzeti egységről, mint szükséges alapról is beszélt, ami nélkül semmi, így az akkori forradalom és szabadságharc sem jöhetett volna létre, akárcsak a világos, szilárd talapzaton álló eszmerendszer nélkül. A nagy elődöktől való tanulás és az utódok igaz tanítása szintén felelőssége a mai kor történelemformáló emberének, mint az is, hogyan kell egy nemzetben élni, annak részeként a nemzetért harcolni – mikor milyen szerepet kell ebben felvállalni politikusként, katonaként, vagy akár egyszerre mindkettőként, de mindenképpen gondolkodó emberként.

A képek rákattintva nagyíthatók. Fotógaléria a facebookon: IDE KATTINTVA!

A hazaszeretet felelősségére is felhívta a figyelmet Bulcsu László, hiszen ezt tanítja számunkra maga az ünnep, vagyis március 15-ike, amit a magyar nemzet megmaradásának, megőrzésének tudatával egyetemben manapság is szem előtt kell tartani – Európa szerves, tevékeny részeként, de nemzeti öntudatunkra alapozva.

Az ünnepség forradalmi hangulatáért a Békéscsabai Jókai Színház színművészei feleltek, akik a Mikepércsi Hunyadi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6. osztályos tanulóival kiegészülve idézték fel 1848. március 15-ike, majd az ezt követő hónapok szabadságvágytól vezérelt eseményeit Magyarországon.

A közeli templomkertben a ’48-as emlékműnél folytatódott a tiszteletadás a (h)ősök előtt, ahol Mikepércs község polgármestere, Tímár Zoltán és alpolgármestere, Rácz Gabriella, valamint Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke és megyei képviselője, Bernáth László is koszorút helyezett el. 

Rajtuk kívül a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, a Hunyadi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Csoda – Vár Óvoda, a Napsugár Bölcsőde, a református egyház, a katolikus egyház, a kisebbségi önkormányzat, valamint a Mikepércsi Idősek Otthona képviselői is tiszteletüket tették az emlékműnél.














hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: