Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Összehangolt munka több ezer megyei munkahely megteremtéséért

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi ülését tartották 2017. március 20-án, amelyen első napirendi pontként a megyei Foglalkoztatási Paktum jelenlegi helyzetét, céljait, eszközeit bemutató tájékoztatót tartott Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke.

A megyei önkormányzatnál működő, és a vállalkozók vagy munkavállalók felé a kapcsolattartást, koordináló jellegű ügyintézést végző Foglalkoztatási Paktumiroda két munkatársa, Szabó Marianna és Árváné Pintye Erika, valamint a Paktum kidolgozásának egyik felelőse, Híj Zoltán is jelen volt a hétfői eseményen.

Pajna Zoltán ismertette Foglalkoztatási Paktum kapcsán a TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program), valamint a GINOP-os (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) pályázati lehetőségeket, illetve a keretösszegekről és a célcsoportokról is beszélt. A megyei közgyűlés elnöke kiemelte a toborzás jelentőségét, amelyet a megyei önkormányzat már hónapokkal korábban megkezdett, és a megye 7 járásában mintegy 450 vállalkozás vezetőjét szólította meg, hogy részt vegyenek a szakmai fórumokon, amelyek során konkrét információkhoz juthattak a Foglalkoztatási Paktumról, egyúttal felvethették észrevételeiket, javaslataikat. Ugyanakkor a részvétel részben nevezhető sikeresnek, hiszen a megkeresettek mintegy egynegyede vett részt ezeken a fórumokon – mondta Pajna Zoltán.

A Paktum céljai közül a megyei önkormányzat elnöke arra tért ki részletesebben, hogy nemcsak a munkaerőt, de a helyi vállalkozókat, vállalkozásokat is tartsák meg a térségben, a megyében, ez kiemelten fontos! Ennek érdekében egyfajta együttműködésen alapuló ösztöndíj rendszert kívánnak kialakítani, amelynek lényege, hogy a szakképzésben résztvevők számára bizonyos juttatásokat adnak, könnyítve ezáltal az őket alkalmazni kívánó vállalkozások terheit.

KÉPGALÉRIA a facebookon: KATT IDE!

Azt mind Pajna Zoltán, mind a szintén felszólaló Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke egyértelműen jelezte, hogy nem csupán a program indikátorait (vagyis a teljesítéshez szükséges keretszámokat) akarják elérni, hanem valós eredményeket várnak a Foglalkoztatási Paktumtól. Miklóssy Ferenc – bevezetőjében – kijelentette azt is, hogy politikamentes kamarák kellenek Magyarországnak, hiszen enélkül a megfelelő szakmaiság nem lehet biztosított. Ehhez kapcsolódóan elhangzott az is, hogy a megyében működő kereskedelmi és iparkamara, valamint a megyei önkormányzat jól működik együtt, s a remek kapcsolat remélhetőleg folytatódik a jövőben is.

Az elnökségi ülés egyértelművé tette, a Foglalkoztatási Paktumban résztvevő tagok nem csak a rendelkezésre álló forrásokat akarják felhasználni – valamire –, hanem rendszer szinten összehangolva a munkafolyamatokat, nyitottan a menet közbeni párbeszédre – ahogyan a tanulmányban is szerepel -, kereslet orientált és komplex megoldásokat keresnek.

A tájékoztató végén a megjelent vállalkozók felvetéseiket közölték, amelyek között szerepelt, hogy gazdaság vezérelt rendszer alakuljon ki, hogy álljon rendelkezésre megfelelő eszközrendszer majd a képzésekhez, munkavégzéshez, valamint az is, hogy egyfajta központi elbírálást kellene bevezetni arra nézve, kik milyen munka kapcsán jöhetnek szóba – magyarán ne az asztalfióknak képezzenek ki embereket bizonyos munkakörökre, úgy, hogy nincs rá esetleg akkora igény, mint amennyien kikerülnek a munkaerőpiacra.

Miklóssy Ferenc hozzátette még, hogy ő a régi, jól bevált magyar duális képzést szeretné visszahozni, amely jól teljesített annak idején, egyúttal felemlítette azt az adatot, miszerint Magyarország csak a 4. abban a rangsorban, amely a hazájuktól távol, külföldön dolgozók százalékos arányát rangsorolja.

Pajna Zoltán a téma lezárásaként kijelentette, legkésőbb április végén a vállalkozók által javasolt elvárásokkal kibővítve elindulhat a Foglalkoztatási Paktum gyakorlati része – amely kapcsán Hajdú-Bihar megyében 2020-ig a három fő vonalon (megyei, helyi és Debrecen MJV paktumok) összesen mintegy 5 ezer embert kell bevonni a programba, munkát és szakképzést adva számukra.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: