Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Akiknek a hivatástudatuk nagyobb a tűztől való félelmüknél

A Debreceni Tűzoltóság fennállásának 140. évfordulója alkalmából ünnepi állománygyűlést tartottak a Kölcsey Központban csütörtökön. A rendezvény során egy nyolcperces kisfilm segítségével egészen a 16. századtól kezdve végigkövették Debrecen nevezetes tűzeseteit, tűzvédelmi tevékenységének szerveződését, egészen az önkéntes, diákok által véghezvitt tűzvédelemtől kezdve a jelenkor komplex katasztrófavédelmi munkavégzéséig. A korabeli térképrajzok megmutatták mikor, mely területek váltak a tűz martalékává, egykori fotókon a az akkori munkába nyerhettünk betekintést.

Az ünnepség részeként az arra érdemes Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi szakemberek kitüntetéseket vehettek át vagy településük vezetőjétől vagy Kovács Ferenc tű. dandártábornoktól, aki egyben az ünnepség házigazdája is volt. Köszöntőjében kitért Szent Flóriánra, a tűzoltók védőszentjére, valamint a 1877-ben megalakult önkéntes tűzoltóegyletre is. Ahogy a kisfilmben is szó volt róla, vitéz Roncsik Jenőt, a helyi tűzoltók egykori legendás parancsnokát is bemutatta a dandártábornok, akinek a nevét nemrég felvette a jelenlegi, Böszörményi úti telephelyére 1983-ban költöző Debreceni Tűzoltóság.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere beszédében Magyarország tűzvész által talán legtöbbször sújtott városának nevezte Debrecent, amelynek azonban nem véletlenül a főnix a címerállata, aminek például a városfejlesztési Új Főnix Tervben is szerepel a neve.

Az ünnepségen a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat részéről Tasi Sándor alelnök vett részt.

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA! (Fotó: Koppányi Szabolcs)















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: