Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Otthonra találtak a népi mesterségek Hajdúböszörményben

A „Hajdúsági Népi Mesterségek Háza és Képzési központ kialakítása” című, közel egy éves projekt záró rendezvényét április 25-én tartották Hajdúböszörményben, ahol a házigazda Kiss Attila polgármester, valamint a projektpartnerek (Civilek a Lakóhelyért Egyesület, “Szabadhajdú” Közművelődési Média és Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft., Zöld Kör – a Föld Barátai Magyarország tagja, valamint Rissa kommune – Rissa Község Önkormányzata, Norvégia) képviselői adták át a képzési központot, amely 276 millió forintból épült fel.

A projekt hosszútávú, közvetett célja a helyi kézműves vállalkozók képzése, ösztönzése, erősítése, ezzel az önfoglalkoztatás támogatása, a népességmegtartás és a turizmus fejlesztése. A turizmus fejlesztése nem csupán a tájházaknál megvalósuló fejlesztést foglalja magában, hanem a jövőbeli kézműveseknek látványműhelyek létrehozását, illetve tevékenységük bemutatását, amellyel a város turisztikai attrakciói gyarapodnak.

Korponai Gergő, a Miniszterelnökség megbízott osztályvezetője és Ove Vollan, a norvég projektpartner Rissa település polgármestere, Thornbjorn Dahle norvég szakértő, valamint Dr. Szathmári Anita, aljegyző, projektmenedzser is jelen voltak az ünnepi eseményen.

A társadalmi és gazdasági különbségek csökkentése, mint cél fogalmazódik meg a Norvég Alap kapcsolódó projektjének jellemzésében, amely támogatta a Hajdú-Bihar megyei város aktuális fejlesztését.

A Tájházak közelében felépített kétszintes épületben több műhelyt is kialakítottak. A ház hat szakmacsoportban várja majd az érdeklődőket: a helyi gasztronómia, a textilművészet, a bőrművesség, a kosárfonás, a kovácsmesterség és a famegmunkálás fogásait igyekeznek majd továbbadni a szakemberek az érdeklődőknek.

Az ünnepség részeként Szekeres Antal kovácsmester mutatta be kézműves tudományát, valamint a Hajdúböszörményi Bocskai Néptáncegyüttes produkcióját tekintették meg a vendégek.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: