Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Több éves tendencia a közbiztonság javulása Hajdú-Bihar megyében

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés április utolsó hetének péntekén megtartott rendes ülésén a képviselők egyhangúan fogadták el a megyei rendőrfőkapitányság 2016. évre vonatkozó beszámolóját a megye közbiztonságának helyzetéről, valamint a határőrizet rendjéről. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke szerint ez pozitív üzenet kifelé, hiszen bár a képviselők több hozzászólást és kérdést is feltettek a napirendi pont kapcsán, ám gyakorlatilag mindegyik dicsérő jellegű volt.

Abban tehát egyöntetű volt a megyei képviselő testület véleménye, hogy Hajdú-Bihar megye kimondottan biztonságos továbbra is. Az érzete legalábbis ez az itt lakók többségének. Ezt – mármint az érzetet – furcsamód számokkal is alá tudják támasztani, hiszen van egy úgynevezett elégedettségi mutató, amelyben nincs szégyenkeznivalója megyénknek.

A konkrét bűncselekmények kapcsán Dr. Gyurosovics József dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány előadása során kiderült, hogy szinte minden téren tovább csökkent az elkövetések száma, ezzel együtt a felderítéseké viszont nőtt a megyében, ami a lehető legjobb tendencia. Ráadásul évről évre jobb mutatókat produkál a megyei rendőrség Gyurosovics József főkapitánysága alatt – tette hozzá Pajna Zoltán.

A kapott információkból kiderült, hogy a legtöbb bűnelkövetéssel kapcsolatos statisztikában Hajdú-Bihar a legjobbak között van (több esetben második helyen), holott itt nemcsak arányokról, de abszolút értékű számadatokról is szó van (lopások, rablások stb száma), amelyeknél nem mindegy mekkora egy megye, és mint tudható Hajdú-Bihar a negyedik legnagyobb területű az országban, mégis az egyik legkevesebb elkövetés itt történik. Ugyanakkor a közúti balesetek tekintetében nem történik javulás egyelőre. Sem 2016-ban, de az idei év eddig eltelt négy hónapja alapján úgy tűnik 2017-ben sem sajnos.

A közgyűlés során – képviselői kérdésre válaszolva – megtudtuk azt is, hogy a technikai fejlesztések folytatódnak (egyébként tavaly a megyei önkormányzat is segítette a rendőrség munkáját egy nagyobb mennyiségű számítástechnikai eszköz-adománnyal), és a határrendészeten lehetnek majd humánerőforrás átcsoportosítások a déli határvidékről. A felújítások 162 rendvédelmi épületet érinthetnek a tervek szerint, több milliárd forint értékben.

Ezek mellett még az önkormányzat működésével kapcsolatban, aztán egy nemzetközi pályázatban való részvételről, illetve humán szolgáltatások térségi fejlesztésével kapcsolatban döntött a megyei közgyűlés ezen a napon.

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA!









hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: