Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

26 milliárd forintnyi fejlesztés a megyében

Első körös döntés született a Hajdú-Bihar megyei pályázatokról a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretén belül. A témával kapcsolatban Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke tartott sajtótájékoztatót a Megyeházán, amelyen kihangsúlyozta, hogy még több elbírálás folyamatban van, így most a beadott pályázatok nagyjából 60%-áról született döntés, tehát hamarosan további jelentős forrásokat használhatnak fel a megyei települések. Emellett azt is kiemelte Pajna Zoltán, hogy a megyei közgyűlés minden alkalommal egyhangú döntést hozott a TOP fejlesztések témáiban.

Az eseményen részt vett a Hajdú-Bihar megyei 3-as választókerület országgyűlési képviselője, Tasó László miniszterelnökségi államtitkár, valamint a 4-es és a 6-os vk elnöke, Dr. Vitányi István, valamint Bodó Sándor is.

A mintegy 70 megyei települést érintő első körös döntés kapcsán Vitányi István és Tasó László is kijelentette, hogy aki beadott pályázatot az gyakorlatilag nyert is – még ha nem is az összes lett sikeres. Elbírálási alapelv volt, hogy legalább egy pályázatát fogadják el minden településnek, ezáltal segítve nemcsak a nagyobb városok, megyeszékhelyek, de a kisebb falvak fejlesztési lehetőségeit is.

A gyakorlati megvalósulásra a határozathozataltól kezdődően 3 év áll a rendelkezésre, de Tasó László szerint 2019 végéig mindet be lehet fejezni majd. Bodó Sándor elmondta, hogy egykori közgyűlési elnökként különös érzéssel tekint arra, ahogyan szerinte a megyék átalakulása végbemegy, és végre tényleges területfejlesztési források elosztásáról dönthet a megyei önkormányzat.

Hajdú-Bihar megye javasolt TOP kerete mintegy 50 milliárd forint a 2014-2020-as programozási időszakban, ebből jelenleg, ebben az első körben, a megyei TOP fejlesztések tematikusan a következőképpen alakulnak – ismét hangsúlyozva, hogy még további források várhatók az elkövetkező hetekben (az összegek kerekítve vannak):

– ipari parkok, ipari területek fejlesztése: 5 milliárd Ft,

– helyi gazdasági fejlesztések: 900 millió Ft,

– bölcsődék, óvodák fejlesztése: 3,3 milliárd Ft,

– zöld város fejlesztés: 5,7 milliárd Ft,

– csatornázás, belvíz elvezetés: 2,6 milliárd Ft,

– turizmus (kerékpárutak fejlesztése): 4,2 milliárd Ft,

– önkormányzati energetikai fejlesztések: 2,4 milliárd Ft,

– egészségügyi beruházások: 1,1 milliárd Ft,

– szociális fejlesztések (települések elmaradottabb részei kapcsán): 1,1 milliárd Ft,

– helyi közösségfejlesztés: 300 millió Ft.

KÉPGALÉRIA IDE kattintva!

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: