Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Akár Hungarikum is lehet az érmelléki Bakatorból

Bihardiószegen május 27-28-án rendezik a BAKATOR bor- és gasztrofesztivált, amelyen 13 borászat 27 féle borából kóstolhatnak a vendégek. Egyúttal egy régi, nagy hagyományokkal rendelkező, ám egy majd évszázados feledésbe merülés után napjainkban ismét reflektorfénybe kerülő szőlőfajta és az abból készült nemes bor felelevenítéséről is van szó. A vendégeit gazdag programkínálattal váró rendezvényt Debrecen városa mellett a Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség is támogatja.

Az ennek apropójából tartott sajtótájékoztatón a Vásárszövetség 2016-os megalapításában tevékeny részt vállaló Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke a történelem ismétlődéséről beszélt, amely során a Debrecenhez közeli, mintegy 30 kilométerre, de a határ túloldalán fekvő Bihardiószeg szerepe a bortermelésben újra a régi lehet.

A Vásárszövetségnek pedig a megyei alelnök szerint feladata kiszolgálni egy ilyen kezdeményezés létrejöttét, hiszen voltaképp ezért is alapították meg, hogy a helyi termékeket felkarolja, piacra vigye, s nemcsak azért, hogy minden évben vásárokat tartson. emellett jól felfogott gazdasági érdek is a Bakator bor népszerűsítése, hiszen Bulcsu László úgy véli, nem csupán gazdasági potenciál van benne, de idővel akár turisztikai vonzerőt is képezhet, amire pedig munkahelyeket lehet építeni.

TOVÁBBI KÉPEK IDE KATTINTVA!

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere arra utalt beszédében, hogy Bihardiószeg egykor Debrecen szőlőskertje volt, és idővel ismét azzá válhat. A hétvégi nívós programoknak is egy konkrét feladata van szerinte, mégpedig felhívni a figyelmet egy fejlődőképes borvidékre, egyúttal megmutatni, hol tartunk most, és hova juthatunk el – tette hozzá Papp László.

Bihardiószeg polgármestere, Mados Attila magát a bort és a szőlőfajtát méltatta, meg azt az együttműködést, amely egy éve kezdődött Debrecennel, s aminek egyfajta kicsúcsosodását érzik ezzel a borfesztivállal. A végső cél: a Bakatort eljuttatni a Hungarikum besorolásig Magyarország nemzeti értékei között.

Történelmi áttekintésben is volt része a sajtótájékoztató vendégeinek, hiszen Szabó József helytörténész érdekességekkel szolgált a Bakator borral kapcsolatban. Többek között az is kiderült, hogy annak idején a kínai császárnak is szállítottak több száz palackkal belőle.

Tóth Ernő, a Főnix Rendezvényszervező Kft programigazgatója azt hozta szóba, hogy a debreceni Borfesztivál pár év alatt néhány bortermelő borainak kínálatából mára 70-80 termelő részvételével zajló, Magyarország elismerten egyik legnagyobb ilyen jellegű fesztiváljává nőtte ki magát. A kezdetekkor pedig célul tűzték ki, hogy a magyar borfajtákkal megismertessék a nagyközönséget, s ekkor akadtak rá erre az elfeledett Bakatorra. Onnantól datálódik az igény arra, hogy nemcsak Bihardiószegen, de a határon innen is népszerűsítsék.

Heit Lóránd borász, a fiatal fejlesztő csapat tagja mutatott be néhányat a pár éves Bakator borok közül, majd a meghívott vendégek koccinthattak és megízlelhették ennek az érmelléki bornak a zamatát.

A hétvégi BAKATOR bor- és gasztrofesztivál programkínálatát megtalálhatják itt: http://www.fonixinfo.hu/bakator-bor-es-gasztrofesztival-cikk







hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: