Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Berettyóújfalu központi szerepe ismét egyre jelentősebb

Berettyóújfaluban a város napja alkalmából több napos szervezett ünnepségsorozat színesítette a megyei település mindennapjait, amelynek része volt az ünnepi képviselőtestületi ülés is. Ezen Berettyóújfalu polgármestere, Muraközi István díjakat adott át a városért végzett tevékenységéért az arra érdemes személyeknek.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke köszöntő beszédében Berettyóújfalu fejlődését, fejlesztését emelte ki, amelyben nagy szerepe van a TOP pályázatok által nyert forrásoknak is – nemcsak itt, hanem megyeszerte nagy lökést adhat ez a fejlesztéseknek. Ezzel pedig a jövő generációinak is megteremtik az alapot a jobb élethez – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke, aki azt is megjegyezte, hogy kicsit olyan módon kell fejlődnie Berettyóújfalunak, mint Budapestnek, vagyis egyfelől természetesen önmaga boldogulásáért, az itt élőkért, de egyúttal egy térség központjaként is, gondolva a környező kisebb településekre is.

Dr. Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője aki Berettyóújfalu szülöttje is egyben, ünnepi beszédében egészen a hajdúvitézek koráig tekintett vissza, akik Báthory, sőt, előtte Bocskai oldalán “két pogány közt” védték területüket, rajta keresztül az országot. Vitányi képviselő beszélt a nagy világégésekről is, amelyek nem kerülték el a várost, a második világháború után pedig “az egyik diktatúrából a másikba kerültünk, s ott is maradtunk négy évtizedig”. Vitányi István az országos különbségeket is megemlítette: “Bihar és Berettyóújfalu végérvényesen az ország perifériájára került, és a rendszerváltás után ebből az alapállásból kellett elérni, hogy a végletes leszakadást megszüntessük, az elmaradottságot felszámoljuk, versenyképessé és élhetővé tegyük városainkat és falvainkat”. A jó példák azonban előttünk voltak az újrakezdéshez, mint egykor IV. Béla tette, második honalapítónk, hiszen Berettyóújfalunak és a keleti részeknek is szinte új alapokról kellett kezdenie a felzárkózást (még Trianon után). A képviselő kijelentette: “Azt kell látnunk, hogy erős Berettyóújfalu nélkül nincs erős Bihar, és ez igaz fordított viszonylatban is. A kisebb települések meg kell találják mindazt Berettyóújfaluban, ami a napi élet szempontjából elengedhetetlen”. Ezt követően az országgyűlési képviselő kitért a térségfejlesztésekre, arra, hogy többek között autópálya épül, s köti össze a megye több települését, így Újfalut is hamarosan az ország többi részével, illetve Berettyóújfalu közel 600 millió forintból hozhat létre újabb ipari parkot.

Berettyóújfalu polgármestere, Muraközi István az alábbi felvetéssel kezdte ünnepi beszédét: „A nagy kérdés nem az, mit hoz a holnap. Az igazi kérdés, hogy mit hoz a tegnap.” “Mint rendesen, város napján számot vetünk és számot adunk. A helyzetjelentésből pedig mérleget vonunk és a jövőbe tekintünk”. Ezután a felelős döntésekre utalt a polgármester, amelyeket 4 vagy 5 évente hoznak az ország, az egyes települések polgárai, ám ezzel együtt is “egy város épülése, gyarapodása azonban messze túlmutat a politikai döntéseken. Ezért is törekszünk arra, hogy képviseljük Önöket, ne pedig vezessük. Hisz minden fejlesztési forrás akkor ér valamit, ha az minél több mindenkihez érzékelhető módon elkerül. Itt, a mozi teltházas termében az elmúlt néhány percben jó néhány milliárd forint röpködött körülöttünk. Ezek egy része már korábban realizálódott – mondjuk épp ebben az épületben – java része azonban ezután érkezik meg Berettyóújfaluba”.

A polgármester kiemelte azt is, hogy a mostani fejlesztések nem adományok, ezeket okosan, a jövőbe mutatóan kell ki- és felhasználni, hiszen sokan és sokat tettek ezek megvalósulásáért, és még sokan élvezhetik gyümölcsét a későbbiekben is. “Valamennyi előttünk álló, és megvalósításra váró pályázati program szükséges, régóta vágyott, eddig elvégzetlen dolgot old majd meg. A Magyarország kormányával, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzattal, illetve a környező települések önkormányzataival kialakított különféle viszonyrendszerek a kölcsönös segítség jegyében számos ehhez szükséges képességet alakítottak ki” – beszélt a kölcsönösségen alapuló, segítő szándékú összefogásról a megyében Muraközi István.

KITÜNTETETTEK

Berettyóújfalu Város Önkormányzatának képviselőtestülete:

Dr. Oláh Éva részére Berettyóújfalu díszpolgára kitüntető címet adományozott,

Hajdú Miklós részére posztumusz Báthory Gábor-díj kitüntetést adományozott (a kitüntetést Hajdúné Gajda Katalin vette át),

Balláné Veres Ilona részére Báthory Gábor-díj kitüntetést adományozott,

Dr. Kertész Balázs részére Fráter László-díj kitüntetést adományozott,

Daróczi Lajos részére Csorba György-díj kitüntetést adományozott,

Rácz Sándor részére Csorba György-díj kitüntetést adományozott,

Czirjákné Pesti Irma részére Fehér Istvánné-díj kitüntetést adományozott,

Kiss Béláné részére Fehér Istvánné-díj kitüntetést adományozott,

Nagy Magdolna részére Fehér Istvánné-díj kitüntetést adományozott,

Berettyó Munkás Sportegyesület férfi kézilabdacsapata részére Kabos Endre-díj kitüntetést adományozott,

Bartha Szilvia részére Berettyóújfalu város jó tanulója – jó sportolója kitüntetést adományozott,

Magyar Sándorné részére elismerő emléklapot adományozott,

Kecskeméti Imre részére elismerő emléklapot adományozott.


 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: