Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Élménygazdag honvédségi megemlékezés Hajdúhadházon

Vay Ádám, a hajdúhadházi kiképzőbázis névadója születésének 360. évfordulója alkalmából egy egész napos programsorozattal ünnepelt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, valamint ezzel párhuzamosan toborzó napot tartott a helyőrség a szabadtéri színpadnál. A megemlékezésen többek között megjelent Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke, csakúgy, mint a város polgármestere, Csáfordi Dénes, Tasó László, a Miniszterelnökség államtitkára, valamint Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, illetve Tomasovszki Anita, a megyei könyvtár igazgatója is.

Dr. Bene János történész, muzeológus, a Jósa András Múzeum címzetes igazgatója és a Magyar Huszár Alapítvány titkára beszédében elmondta, hogy szép és követésre méltó az a hagyományápolás, amely a Bocskai lövészdandárnál folyik, hiszen a szabadságharcos erdélyi fejedelem, vagyis a névadó mellett évről évre megemlékeznek Vay Ádámról is, akinek pedig a kiképzőbázis viseli a nevét.

Vay Ádám szobrának koszorúzásakor a házigazdákon kívül a meghívott vendégek is elhelyezték a megemlékezés virágait. Végezetül Kása Ferenc főtörzsőrmester és gyermeke, Kása Hunor táncos bemutatóját láthatták az egybegyűltek.

Kísérő programokon is részt vehettek az érdeklődők: a katonai pálya iránt érdeklődőknek toborzó napot tartottak Hajdúhadház szabadtéri színpadánál. Ennek megnyitóján Ruszin Romulusz dandártábornok elmondta, példaértékűnek tartja, ahogyan a hadháziak befogadják a magyar honvédséget immár hosszú évek óta, illetve támogatják a Bocskai lövészdandárt.

A helyszínre kilátogatókat statikus és dinamikus bemutatók várták. A nagyközönség benézhetett egy BTR-80 harcjármű belsejébe, megismerkedhettek a hadi sebesültellátás eszközeivel és módszereivel, az alakulat fegyvereivel és egy úgynevezett Ellenőrző Áteresztő Ponttal, sőt a városban utazhattak a Mercedes 1017-es személyszállító gépjárművön is. Az érdeklődők megnézhették a műszaki mentőt, a lőszerszállító tehergépkocsit és az MB G-270 sebesült szállító mentőt is. A legkedveltebb eszköz egyébként a repülő szimulátor volt.

A 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj látványos közelharci bemutatója végén a vállalkozó szellemű civilek testközelből is megtapasztalhatták az önvédelem rejtelmeit, de a legnagyobb sikert mégis a harcászati bemutató aratta, amitől szó szerint a szava is elakadt a nézőknek.

Fotók: Szalka Miklós őrvezető
Szöveg: Madura János őrmester és Koppányi Szabolcs

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA!















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: