Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Fákat fogadtak örökbe Nánás jeles személyiségeinek emlékére

Május 10-én a város jeles írói, költői, várostörténeti kutatói, múzeumalapítói emlékezetére 14 díszfát ültettek Hajdúnánáson, Helytörténeti fasor néven. A hagyományteremtő célú kezdeményezést a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény kivitelezte.

Az intézmény munkatársai olyan, már nem élő személyeket választottak ki, akiknek életműve lezárult és érdemesek arra, hogy példaképül állítsák a következő generációk elé is, egyúttal emléküket megőrizve az utókornak. A város legújabb fáit a Bocskai utcán a könyvtár közelébe telepítették, tisztelegve a 14 hajdúnánási híresség előtt. A fák az ő neveiket viselik, valamint az örökbefogadókét, akik anyagilag is segítették a növények telepítését – a tövükben egy-egy tábla jelzi mindezt.

A kezdeményezés Buczkó Józsefhez a Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény intézményvezetőjéhez kötődik, aki ünnepi beszédében elmondta, a nevek kiválasztásánál a fő mozgató elv az volt, hogy ezek az emberek valamilyen módon kötődjenek és köthetőek legyenek a múzeumhoz vagy a könyvtárhoz. Az intézményvezető nem zárta ki a fasor telepítésének folytatását sem, hiszen mint mondta még újabb, legalább 14 jeles helyi személyiség emlékére szeretnének fát ültetni.

Az avatáson Hajdúnánás polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy elődeink megbecsülését, emlékük, nevük megőrzését fontos feladatunknak, kötelezettségünknek kell tekinteni. Nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy a mi jelenünkben elődeink élete, munkája, fáradsága van benne – tette hozzá. Szólláth Tibor továbbá hangsúlyozta: a fa szimbolizálja a folytonos fejlődést és a fenntarthatóságot – ezért is fontos, hogy fiataljainkat emlékeztessük arra, milyen fontos szerep hárul a fákra, amikor egészséges környezetről beszélünk.

A Helytörténeti Fasor emlékoszlopának leleplezését követően a díszfasort Gacsályi Gábor református lelkipásztor, Juhász Imre római katolikus plébános és Szaplonczay Gergely görög katolikus lelkipásztor áldották meg.

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA!

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: