Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Sáp látta vendégül a megyei közgyűlést

Sápon tartotta rendes ülését a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés, amely egyúttal Bézi Zsuzsának, Sáp általános iskolájának sok éven keresztül tevékenykedő igazgatójának, egy ideig önkormányzati képviselőjének, illetve a Sáp Községért alapítvány elnökének adott át emlékérmet és oklevelet a település önállóvá válási időszakát is végigkísérő életpályája elismerőseként, amit a közgyűlés elnökétől, Pajna Zoltántól vehetett át.

Karacs Imre, Sáp polgármestere a megyei közgyűlés látogatása alkalmával megragadta a lehetőséget, és elmondta szeretnék bemutatni hogyan élnek, majd hozzátette, nincs annál szebb mint amikor a megyei politikai vezetők, akik pályázatokról döntenek, közelebb kerülnek hozzájuk, lesz rálátásuk egy adott kis településre, hiszen személyes tapasztalatokat szereznek.

A Hajdú-Bihar megye dél-nyugati fertályában található, mintegy 1000 fős Sáp korszerű óvodáját, megragadóan csinos református templomát, jelentősebb emlékművét, játszóterét és a falu közösségi terét, valamint utcai hangulatát is élvezhették a képviselők, akiket vendégül látott a település önkormányzata.

A közgyűlés napirendi pontjai közül több hosszabb diskurzusra adott okot, míg mások esetében gyorsabb döntésre került sor, ám mindent egyhangúan megszavaztak az ellenzéki képviselők is – segítve a konstruktivitást.

A megyei önkormányzat 2017. évi költségvetési főszáma 640 millió forint, derült ki a költségvetési rendelet módosítása napirendi pont taglalása kapcsán. Pajna Zoltán hozzátette, látható, hogy évről évre előrelépnek kicsit a főösszeget tekintve, ám így sem akkora a költségvetésük, mint egy városnak, a megyei önkormányzat elsősorban inkább a támogatási források elosztásában, pályázatok koordinálásában kap kiemelt szerepet, és nem saját forrásai révén.

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft előző évi számviteli beszámolója kapcsán leginkább arról folyt a diskurzus, hogy a decemberi 30 milliós önkormányzati kölcsönt ebben az évben vissza tudja forgatni az ügynökség, illetve a vezetéséért több dicséretet kapott Korbeák György, akinek csapata precíz és mennyiségében is nagy munkát végzett 2016-ban.

Hasonló beszámolója során az INNOVA Nonprofit Kft., amelynek vezetését Vámosi Gábor előző év végén vette át, nem tudott egyelőre hasonlóan pozitív mutatókkal előrukkolni, ám a megyei közgyűlés bizalma több képviselői hozzászólás, valamint a megyei elnök kommentárjából is jól láthatóan bizalommal van iránta, hiszen a most futó évben már javuló tendenciát regisztráltak tevékenységükben. Mindannyian remélik és elvárják ennek folytatását, ezért javaslat érkezett arra vonatkozóan, hogy a jövőben akár negyedévente beszámoljon a ügyvezető akár a megyei közgyűlésnek, akár a pénzügyi bizottságnak az előrehaladás mértékéről.

Érdekes napirendi pont volt az „Alföld kerékpáros stratégia 2017” című, amely ahhoz kapcsolódott, hogy Magyarországon egyfajta tematikus és túraútvonalat terveznek a Kárpát-medence vizeinek vonalán, s ez érinti Hajdú-Bihar megyét is. Ennek apropójából nemrég a megyei önkormányzat réséről Bulcsu László alelnök és Maczik Erika területfejlesztési referens Budapesten egyeztetett, míg Gonda-Magyar Andrea megyei főépítész kérdésre válaszolva elmondta milyen szervezetekkel egyeztetve tervezik kidolgozni a stratégiát. Bulcsu László arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a fővárosi egyeztető tárgyalásokon szóba került, hogy nincs minden kerékpáros útvonal térképen feltüntetve, s innen következett az, hogy egységes stratégiát dolgozzanak ki ennek az útvonalnak a létrehozására. Nagy részben már meglévő kerékpárutakat vonnak be, illetve van ahol csak a tájékoztatás (kitáblázás stb.) szükséges, máshol javítás. Illetve konkrétan kerékpáros utakról van szó – tette hozzá a megyei alelnök –, vagyis nem csupán az aszfaltozott utakról, hanem akár folyók menti töltéseken kialakított, kerékpárral használható utakról is. Mint megtudtuk, ez idővel turisztikai célponttá válhatnak, illetve idegenforgalmi attrakciók összekötésére lesznek alkalmasak, nem egyéni útvonalakkal, hanem hálózatosan elrendezve.

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA (fotók: Koppányi Szabolcs) TOVÁBBI KÉPEK IDE KATTINTVA







hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: