Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Az esélyegyenlőség jegyében 15 óvodapedagógusi továbbképzés valósul meg ősztől a megyében

A Kisgyerekkori nevelés támogatása kiemelt európai uniós projekt konferenciasorozata Debrecenben tartotta aktuális rendezvényét, a Kodály Zoltán zeneművészeti Szakgimnáziumban. Hajdú-Bihar megyében 15 képzés fog indulni 8 településen, még ebben az évben, amelyek az óvodapedagógusok számára ingyenesek lesznek. Az ezzel a témával foglalkozó köztisztviselőket pedig az érintheti, hogy számukra a továbbképzés igen magas, 21 kreditet ér.

A projektet – amelynek célja, hogy a köznevelés kezdő szintje, vagyis az óvoda esélyteremtő szerepét és hátránykompenzációs képességét erősítse – 2016. február 1. és 2018. február 28. között valósítja meg az Oktatási Hivatal és a Családbarát Országos Nonprofit Közhasznú Kft.

A konferencia megnyitóján Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke többek között arról beszélt, hogy az óvodaválasztás mindig nagy feladat, amivel megalapozzák a gyerek jövőjét is akár a szülők. Szerencsére elég színes a paletta, ahonnan választani lehet. Magyarország azon területein, ahol nagyobb a hátrányos helyzetben élő gyerekek aránya még fontosabb lehet ez a választás – tette hozzá Pajna Zoltán -, meg maga az, hogy olyan közösségbe kerüljenek, ahol megfelelő mintát kapnak, hiszen otthonról nem feltétlenül a pozitív példát hozzák magukkal olykor.

A megyei önkormányzat is több fejlesztő folyamatban benne van, amelyek igyekeznek családi szinten megoldandó feladatokra koncentrálva segíteni a hátrányos helyzetű gyerekeken.

Dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke az általa irányított intézmény köznevelésben betöltött szerepéről tartott előadást. “Ne építsünk falat a valóság és az óvoda között” – vagyis legyen reális, életszagú az óvodai nevelés. A lemorzsolódás szakaszairól is szó esett, illetve arról, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek – Gloviczki Zoltán szerint – mindig is hátrányban lesznek, ám a pedagógusok feladata, hogy ezt minél inkább kompenzálják – magyarán kinek milyen szinten van szüksége rá, olyan segítséget kapjon.

Rozmis Mihály Attiláné, az Oktatási Hivatal szakmai vezetője ugyancsak a lemorzsolódásról beszélt – többek között -, ám abból az aspektusból kiindulva, hogy a társadalom, valamint a gazdaság szintjén is negatív módon jelentkezik, ha valaki hátrányos helyzetéből adódóan fokozatosan lemorzsolódik, vagyis nem lehet hasznára az adott közösségnek a kellő módon. Ebből kiindulva is szükséges, hogy már egészen fiatal kortól kezdve igyekezzenek ezt a lemorzsolódást csökkenteni.

A konferencia további szakaszában Dr. Marosi-Rácz Jullianna Debrecen városa képviseletében “Az óvoda fenntartható lehetőségei a kisgyermekek hátránycsökkentésében” címmel tartott előadást, míg Nadrainé Szent-Gály Viola, a Oktatási Hivatal témavezető szakmai szakértője gyakorlatias témát érintve a pedagógusok professzionális képzéséről beszélt.

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA. Fotó, szöveg: Koppányi Szabolcs.





























hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: