Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Szundi bácsi kerámiája és akadálymentes Biblia

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés-Oktatást végző Iskolája 25 éve biztosít komplex köznevelési, egészségügyi és nappali szociális szolgáltatásokat halmozottan fogyatékos gyermekeknek és fiataloknak (6-30 éves kor között), emellett professzionális otthoni felügyeletet szervez további 80 – Hajdú-Bihar megyében élő – fogyatékos gyermeket nevelő családnak az úgynevezett FECSKE szolgáltatás keretében. Igazgatója Győry Zsófia.

A Reformáció 500. évfordulójához kötődően speciális kiadványt hoztak létre, adtak ki “Vedd és olvasd!” – Könnyen érthető bibliai üzenetek címmel, valamint az Immánuel otthon Pacsirta utcai udvarán egy Gál Álmos (Szundi bácsi) keramikus által megalkotott egyedi Debrecen címert lepleztek le. Többek között Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke és Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere is részt vett az eseményen.

A program részeként ünnepi műsort adtak a fiatalok, közös áhítaton vett részt minden vendég, valamint a meghívott illusztris személyiségek szóltak gyerekekhez, felnőttekhez, köztük például Szekeres Pál miniszteri biztos, egykori vívó is. Róla tudni érdemes, hogy egyedül a világon érmet szerzett hagyományos olimpián (1988-ban, Szöulban csapat-bronzot) és paralimpián is (többszörös aranyérmes 1992 Barcelona óta). Ő elmondta, hogy nemcsak az Immánuel otthon logója, de a szemlélete is változott az elmúlt években, mesélt 1991-es balesetéről, amely után kerekes székbe kényszerült, de nem adta fel sportpályafutását. Szekeres Pál hívő katolikusként, ám református család tagjaként beszélt arról, hogy a Biblia is olyan változásokon ment keresztül, amely valahol az akadályok elhárulását jelentette fokozatosan a hívők felé, hiszen amikor kinyomtatták, és főleg, amikor magyarra fordították régen, voltaképp akadálymentesítették a Bibliát azok számára is, akik egyébként nem jutottak hozzá szövegeihez.

Vad Zsigmond esperes-lelkipásztor elmondta hogyan változott ez a bizonyos Immánuel embléma, amely ma már a kezdeti tört szárnyú madárból a pozitívabb kézzé vált, amely saját magából kiinduló madarat tart, védelmez, ám nem önerőből, hanem a lélek segítségével.

Dr. Fekete Károly református püspök a szentlélek kultúrájáról tartott beszédet, valamint az első pünkösd audiovizuális élményéről, így pünkösd után néhány nappal. Hozzátette, hogy a debreceni Immánuel otthon nemcsak gyerekeket fogad be, de példaadó szakmai műhely is a maga területén.

A program végén több ellátott mesélt arról, nekik mit jelent ez a nekik szóló “akadálymentes” Biblia, valamint az Immánuel kórus adott elő – a meghívottakkal közös – énekeket Fodor-Gulyás Edina kórusvezető segítségével.

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA! (Fotó, szöveg: Koppányi Szabolcs) A honlap képei rákattintva nagyíthatók.



























hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: