Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kötélvetés, kaszakalapálás, parasztreggeli, kézi aratás Konyáron

Július 7-én és 8-án rendezték Konyáron a XXI. Hagyományőrző Napok és Kárpát-medencei Aratófesztivál nevű két napos eseményt, amelyen a konyáriakon kívül a környező települések, valamint a határ mindkét oldaláról származó csapatok neveztek nemcsak a versenyre, de „vették át méltó fizetségüket” kemény, a mezőgazdaságban végzett munkájuk után Vígh Szilárd polgármestertől. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is köszöntötte a résztvevőket, vendégeket, kiemelve a kétkezi munka értékét.

A pénteki program során mintegy felvezetése történt a szombati arató ünnepségnek, számos érdekes, a fiataloknak és idősebbeknek egyaránt kedves eseménnyel.

A konyári aratófesztiválon Vígh Szilárd fogadta a kora reggeli munkájuk után fáradtan, de annál lelkesebben felvonuló, majd megérkező aratókat, akiket intézőjük vezetett, s akikkel az áldomás megivását követően együtt vettek részt a késő estig tartó rendezvényeken.

Pajna Zoltán és az esemény fővédnöke, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntése mellett Vígh Szilárd polgármester szólt az aratófesztivál során többször is a vendégekhez, külön köszöntve a határon túlról érkező Zenta, Csíkszentdomokos, Szaniszló vagy éppen Gyimesközéplok képviselőit. A polgármester büszkeséggel említette meg, hogy nagyon sokan ellátogattak hozzájuk, ahol a hagyományőrzést életvitelszerűen folytatják. Emellett a versenyek mellett kiváló találkozási pontként nevezte meg az aratófesztivált, amely a paraszti kultúra ünnepe a térségben. Az ünnepségen részt vett Szabó Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Agrárkamara elnöke is.

Szombaton a Kárpát-medencei aratókalákák kézi aratóversenye zajlott, különleges disznóságok főzőversenyét tartották, lovas, fogatos felvonulással színesítették a programot, míg este a rock és a népzene mellett a könnyed szórakozásé volt a főszerep.

Az Aratómenetről és az aratókoszorú átadásáról készült videó elérhető IDE KATTINTVA!

Az Aratófesztivál megnyitóján készült videó felvétel elérhető IDE KATTINTVA!

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA! A képeket Konyár Község Önkormányzata készítette.


hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: