Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

168 éve zajlott a debreceni csata

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc végének egyik jelentős harci eseménye volt az 1849. augusztus 2-án lezajlott debreceni csata, amely során jelentős magyar és orosz erők csaptak össze Debrecen határában. A kezdeti magyar tüzérségi sikereket, ám végül az orosz ellentámadást feltartóztatni már nem tudó magyar erők vereségét eredményező ütközet nem volt végzetes a védő erők számára, hiszen az oroszok is csak részsikereket értek el. Ám a harcban sokan haltak meg vagy szereztek súlyos sebesülést honfitársaink közül. Egy részüket a Honvédtemetőben helyezték örök nyugalomra. Továbbá a helyen a Nagysándor József tábornok által vezetett csatának állítottak emléket a szintén ott található sírhelyekkel és a mauzóleummal.

A 168. évforduló alkalmából a debreceni és megyei katonai, egyéb rendvédelmi és önkormányzati szervezetek képviselő koszorúzták meg a Honvédtemetőben felállított oroszlános emlékművet, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoksága részéről Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok beszéde alapján idézték fel a hősi helytállást. A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés részéről Bernáth László, a Jogi, Ügyrendi, és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke helyezte el a koszorút a talapzaton és tisztelgett a debreceni csata résztvevői előtt, akárcsak Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere.

Fotó: Koppányi Szabolcs (a honlap képei rákattintva teljes méretben láthatók)
KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA.





























hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: