Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A tudatos klímavédelem jutalma egy szép kerékpár lett

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat kiemelten foglalkozik azzal, hogy a megye települései és lakossága, a közintézmények és a gazdasági élet szereplői időben felkészüljenek a klímaváltozás hatásaira. Ennek kapcsán a klímavédelem fontosságára hívta fel a figyelmet az idei debreceni Farmer-Expón, 2017. augusztus 17-20. között. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közös információs standon klímavédelmi tesztet tölthettek ki a látogatók, amelynek kérdései a mindennapok részeként előforduló klímavédelemmel kapcsolatos információk köré csoportosultak. A tesztet helyesen kitöltők között egy értékes kerékpárt sorsoltak ki a rendezvényt követően 2017. augusztus 21-én, a Best FM Rádió műsorában.

A legszerencsésebb Szilágyi Orsolya volt Létavértesről, aki a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnökétől, Pajna Zoltántól vehette át a városi használatra és kirándulásra is alkalmas biciklit, a Megyeháza elnöki tárgyalójában.

A nyertes örömmel mesélte, hogy családjával sokat túráznak a környéken, így mostantól ő fogja ezt a modern, mintegy 100 ezer forint értékű kerékpárt használni. Ráadásul nemcsak hobbi számára a tekerés, mivel bár van jogosítványa és autójuk is, amit vezet, de Létavértesen szinte kizárólag biciklizni szokott, amivel hozzájárul a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez. Emellett Orsolya többnyire a közösségi közlekedést veszi igénybe, vagyis csak célirányosan vezet autót, ami szintén környezetkímélő gondolkodásra vall.

Mint megtudtuk, a nyertes másként is odafigyel környezetére. Kertes házban lakik családjával, ám felesleges kültéri világítással sem növelik a fényszennyezést. A hulladékot szelektíven gyűjtik, amelyet Létavértesen immár havonta szállítanak el, illetve a kerti öntözést sem az ivóvizet pazarolva oldják meg.

Mindez nagyon fontos, hiszen napjaink kiemelkedő problémája a szennyezőanyagok légkörbe kerülése által felgyorsuló globális felmelegedés, amelynek egyik következményeként megváltozik az éghajlati övezetek és övek elhelyezkedése Földünkön. E folyamat az éghajlatváltozás, amely átfogó és egymással összefüggő földrajzi-, gazdasági- és társadalmi problémákat okoz jelenleg is.

Ám azt mindenkinek látnia kell, hogy éghajlatunk jövője nemcsak nemzetközi szervezeteken vagy gazdasági szereplőkön múlik, hanem közös felelősségünk. Ezért az energiatudatos gondolkodás minél szélesebb körben való elterjesztése kiemelten fontos feladat.

A fotóra kattintva nagyítható.



hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: