Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Éljünk együtt művészetünkkel!

A megye értékei két hétig a Kölcseyben tekinthetők meg.

Elismert alkotók és más érdeklődő vendégek, például jó néhány Hajdú-Bihar megyei település vezetőjének vagy a megyei közgyűlés képviselőinek népes társaságában nyitották meg a 2017. augusztus 11-26. között naponta 10.00 órától 18.00 óráig a Hajdú-Bihar Megyei Értéktárban lévő értékekből látható kiállítást a debreceni Kölcsey Központ Bényi Árpád termében. A kiállítás zárásáig kiváló megyei népművészeink alkotásait csodálhatja meg bárki, aki ellátogat ide a következő időszakban. A kiállítás ingyenesen tekinthető meg. A megnyitón a Gáborjáni Hagyományőrző Népzenei Együttes citera produkciója váltott ki a végén hatalmas vastapsot.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft ügyvezetője a kiállítás karneváli héthez való kapcsolódásáról és arról a büszkeségről beszélt, ami eltölthet minket a helyi, térségi értékes alkotások láttán, ezek között sétálva. Vermes Bella, a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztály Marketing és Kommunikációs Osztályának vezetője az értékteremtés és értékmegőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke egyfajta lobbit folytatott az értékek mellett – korunk tömegtermékeivel szemben -, egyúttal szükségesnek nevezte, hogy nemcsak megalkotni és fenntartani, megőrizni kell ezeket, de megmutatni a nagyvilágnak: ez a következő nagy feladat. Elhangzott, hogy az értékek hétköznapi felhasználása lehetne egy jövőbeli cél, hogy ne csak dísztárgyak legyenek. Bulcsu László reményét fejezte ki azt illetően, hogy ez az értékekkel kapcsolatos teremtő és továbbadó, megmutató folyamat itt nem áll meg megyénkben, hiszen a tervek szerint a településvezetőkkel folyamatos kapcsolatban újabb rendezvényekkel és egyéb módokon kívánnak egyszerre tanulni és tanítani is. Hiszen először saját magunkkal kell megismertetni sokak által elfeledett értékeinket, aztán a világnak is megmutatni.

A megnyitó után az alkotások között bámészkodva előfordult, hogy egy fotóra került a művész is, amint éppen szeretettel tekintett valamelyik saját műremekére.

A programok minden korosztály számára érdekesek, ezért érdemes apró gyerekeknek is megmutatni a kiállítást, hiszen a mellékelt fotón látható időpontokban kézműves foglalkozások keretében próbálhatják ki az egyes mesterségeket az érdeklődők. A bejárat mellett korhű csikós ruhába bújhat, aki szeretne a manapság népszerű szelfizésnek új értelmet adni, vagy akár az ismertető kiadványokat lapozgathatja, a megyei művészetekről szóló kisfilmet tekintheti meg.

A rendezvényt a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a Főnix Rendezvényszervező Kft. együttműködésével a Földművelésügyi Minisztérium támogatásából valósítja meg.

A honlap képei kattintásra nagyíthatók. Fotó, szöveg: Koppányi Szabolcs. KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA.





















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: