Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Hajdú-Bihar megye, az élő kultúra bemutatkozik

2017. augusztus 11-26. között naponta 10.00 órától 18.00 óráig a Hajdú-Bihar Megyei Értéktárban lévő értékekből látható kiállítás a Debreceni Kölcsey Művelődési Központ Bényi Árpád termében. A rendezvényt a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a Főnix Rendezvényszervező Kft. együttműködésével a Földművelésügyi Minisztérium támogatásából valósítja meg.

A karneváli hét idejéhez igazodva a rendezvényre nemcsak a város, a megye lakosságát, hanem minden idelátogató turistát várunk. A kiállításhoz kézműves bemutatók és játszóházi foglalkozások kapcsolódnak. A tárlat ideje alatt néhány értékről videofilm is látható.

A kiállításon bemutatkoznak a megyei, valamint a települési értéktárakban található értékek. Amennyiben lehetséges, és tárgyiasult értékről van szó, akkor a megye népi iparművészei, Népművészet Mesterei által készített tárgyak kerülnek kiállításra, egyéb esetben fotókon, tablókon, roll-upokon keresztül mutatkoznak be a kincsek. Interaktívvá téve a rendezvényt az értékekhez kapcsolódóan mesterségek bemutatkozására, valamint játszóházi foglalkozásra is sort kerítünk.

A kiállítással a megyei önkormányzat az értéktárat, az értéktárban lévő értékeket, az értékgyűjtést kívánja népszerűsíteni.

A pénteki, 16.00 órai megnyitót megelőzően sajtótájékoztatón beszélt Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke arról, hogy milyen jó a helyválasztás, hiszen a kiállítás a széles közönség számára könnyen elérhető lesz a virágkarnevál forgatagában mintegy két héten át. Kiemelte, hogy a rendezvény által élővé válik Hajdú-Bihar megye az értékein keresztül a látogatók számára. A tervek szerint a kiállítási anyagot szeretnék egyben tartani és a megye több településén bemutatni majd a jövőben. Hosszabb távú cél, hogy túlmutatva kiállítás jellegén ezek a részben korábbi használati tárgyak szerves részét képezzék idővel a mindennapi életünknek.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft ügyvezetője hozzátette az értékkiállítás kulturális, azon belül a népművészeti, a gasztronómiai, és a turisztikai örökségünk bemutatására törekszik.

“Aki ezen a kiállításon végigsétál egyfelől elámulhat a látottak miatt, mi pedig nagyon büszkék lehetünk majd arra, hogy ezeknek az értékeknek így egyben birtokosai vagyunk, átfogó képet nyújtva a régió kiemelkedő művészetéről” – fogalmazta meg Bódor Edit a kiállítás lényegét.

Dr. Tar Károlyné, a Kézműves Alapítvány kurátora fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a népművészet mesterei készítették a kiállítás tárgyait, vagyis hazai viszonylatban a szakma csúcsát képező, legelismertebb művészek – megyénkben él szinte a legtöbb ilyen mesterember országos viszonylatban. A virágkarneválra utalva a kiállításon is sokféle virággal találkozhatnak az érdeklődők majd: csak éppen az alkotók fantáziájára és ügyességére bízva a végeredményt. Lesznek ugyanis hímzett, sikált, applikált, rátétes vagy éppen írókás virágok. Ezek mellett bemutatják a híres nádudvari Fazekas dinasztia kerámiáit, Balmazújvárosról a Mihalkó-féle pásztorkalapokat, Bagdi Lajosné által kitalált debreceni cifraszűr, valamint a Porkoláb-féle rátétes szűr is megtekinthető lesz – és a sor még hosszan folytatható.

A facebookon is!



hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: