Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kiemelt turisztikai fejlesztési térség lett Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és a Tisza-tó

Kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé nyilvánította a kormány Debrecent, Hajdúszoboszlót, Hortobágyot és a Tisza-tó területét. A döntésről szóló határozat 2017. augusztus 14-én, hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormány ezzel együtt elfogadta a térség 2017-2030-ig szóló fejlesztési programját, valamint egyetért a tervezett beruházások támogatásával „a rendelkezésre álló forrás mértékéig”.

A Hortobágy–Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térségbe Abádszalók, Berekfürdő, Egyek, Hortobágy, Karcag, Kisköre, Kunmadaras, Négyes, Poroszló, Sarud, Tiszabábolna, Tiszacsege, Tiszaderzs, Tiszadorogma, Tiszafüred, Tiszaigar, Tiszanána, Tiszaörs, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős, Tiszavalk, Tomajmonostora, és Újlőrincfalva települések tartoznak.

A döntés Hajdú-Bihar megyében Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Egyek, Hortobágy, és Tiszacsege településeket érinti. Debrecen és Hajdúszoboszló együtt 23,6 milliárd forintot kaphat. A cívisváros ebből mintegy 18,60 milliárd forint kaphat.

Az összegből a debreceni Nagyerdő komplex turisztikai fejlesztése is megvalósulhat. Így például korszerűsödhet az állatkert és a vidámpark, „Debi-Közösségi” Bringaprogram kezdődhet, létrehozhatják a Vojtina Bábmúzeumot, de jut forrás az úgynevezett Adrenalin-kötélpálya kialakítására a Víztoronynál, valamint a kerekestelepi fürdőfejlesztésre is összesen 1 milliárd forint uniós és 17,6 milliárd forint hazai forrásból. Ugyanitt szerepek az „Aquaticum Mediterrán Élményfürdő szolgáltatásbővítése” is 1,5 milliárd forintos támogatással, illetve a Nagyerdei Szabadtéri Színpad fejlesztése is 1 milliárdos forintból.

Hajdúszoboszlón 1 milliárd forint uniós és 4 milliárd forint hazai forrásból többek között a gyógyparkot újítanák meg, bővítenék a strandot és a fedett élményfürdőt, valamint megépítenék a Tahiti Beach szabadtéri wellnessfürdőt.

A döntés értelmében Hortobágyon a világörökségi helyszín fejlesztésére mintegy 3 milliárd forint hazai forrás juthat. Tiszacsegét pedig érinti a Tisza-tó aktív turizmusfejlesztése, amelynek keretében kerékpáros infrastrukturális és szolgáltatási fejlesztés valósulhat meg az erre szánt 2,5 milliárd forintból.

Külön nevesít a kormányhatározat egy kiemelt térségi szintű fejlesztést mintegy 2,83 milliárd forint hazai támogatással; amelyből többek között gasztronómiai és borturisztikai mesterközpont kialakítása, valamint horgászturisztikai fejlesztés valósulhat meg.

Fotók: Koppányi Szabolcs (Hortobágy és Tiszacsege), valamint szallas.hu és tavitura.hu







hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: