Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Péntektől péntekig tart a tanév

A középiskolai tanév péntektől péntekig, vagyis 2017. szeptember 1-től 2018. június 15-ig tart majd. Ünnepélyes szakmai tanévnyitót tartottak Debrecenben, egy nappal azelőtt, hogy országosan becsengetnek az iskolákban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ szakmai tanévnyitó sorozatának Hajdú-Bihar megyei rendezvényén vett részt Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke 2017. augusztus 31-én, a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumban. Az idén a megyei önkormányzat által létrehozott, és a megyében lévő potenciális munkavállalók és munkáltatók egymásra találásáért tevékenykedő Foglalkoztatási Paktum Iroda két munkatársa a tanévnyitót követő konferencián vett részt. Hasznosnak bizonyult az iroda számára minden a beiskolázást érintő információ, hiszen az álláskeresők jelentős része az iskolapadból kikerülő pályakezdő, akik számára a Megyeházán működő Iroda munkalehetőséget ajánlhat, akár további képzéssel egybekötve.

Barcsa Lajos, a Mechwart igazgatója köszöntötte a vendégeket és kívánt nekik hasznos megbeszéléseket a patinás debreceni iskola termeiben. Rácz Róbert kormánymegbízott, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal részéről pedig azt mondta, hogy (apaként) éppen ilyen évnyitót képzelt volna el egyébként is, amely ilyen tanítási rendszerben indít el egy adott tanévet. A kormánymegbízott szerint ugyanis a felelősségteljes, egymásért való munkálkodás jellemzi a szakképző intézetek tanítását, ahol Európában már több helyen megtalálható módon az állam és a tanintézmények, meg a gazdasági szereplők is partnert keresnek egymásban, egy közös cél elérése érdekében.

A Hajdú-Bihar Megyei Szakmai Tanévnyitó Konferencia során Pálfi Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelési Társadalomfejlesztési Főosztályának vezetője a köznevelés helyzetéről és a fejlesztés lehetőségeiről tartott előadást. Ebben többek között a tankönyvek új generációjáról beszélt, amelyek javarészt már digitális fejlesztésen is keresztülmennek, vagyis a tervek szerint hamarosan már HTML formában is elérhetők lesznek a tanulók számára. Emellett a pályaorientáció, a fenntartható fejlődés, a speciális, nemzetiségi vagy más, különleges oktatást igénylő tanulók számára elkészülő tankönyvekről is beszélt az osztályvezető, a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési programhoz kapcsolódóan.

A többi előadás során az Oktatási Hivatal főbb feladatairól esett szó, valamint a Klebelsberg Központ fejlesztéseiről, illetve ugyancsak feladatairól, a tanévhez kötődően. A Pedagógiai Oktatási Központ szervezésében megyénkben megvalósuló szakmai programok szintén hasznos tudnivalókkal bővítették a vendégek ismeretét.









hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: