Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Újdonságokkal várja látogatóit a megyei önkormányzat a Farmer Expón

Az augusztus 17-21. között megrendezendő 26. Farmer Expo Nemzetközi Mezőgazdasági- és Élelmiszeripari Szakkiállítás debreceni megnyitóján Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke a Farmer Expo régi résztvevőjeként mutatta be az általa vezetett szervezetet, amely idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen állít ki az expón. Mint a megyei közgyűlés elnöke elmondta, újdonság az is, hogy mivel a klímaváltozással kapcsolatos tudnivalókra különös figyelmet fordít a megyei önkormányzat, ezért egy standjuknál érdekes információk mellett értékes nyereményért folyó játékkal várják az érdeklődőket. Aki a 13+1 kérdésre a legjobb válaszokat adja, majd az augusztus 21-én, a Best Fm Rádióban délelőtt nyilvánosan megtörténő sorsoláson szerencsés lesz, egy 100 ezer forint értékű kerékpárral gazdagodik.

Nemcsak ezért érdemes ellátogatni a debreceni Farmer Expo területén a Kecskeméti János Rendezvénycsarnokban található agrárkamarás és megyei önkormányzatos standokhoz – tudhattuk meg Pajna Zoltán beszédéből –, hanem például a partneri együttműködés keretében a romániai Hargita megyéből érkezett kiállítók termékeit megnézni, megkóstolni is. A jellegzetes erdélyi ízek lekvárokban, sajtokban, szörpökben ismerhetők meg, illetve a különleges gyöngytyúkpástétom is megkóstolható.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Foglalkoztatási Paktum irodája is szeretettel vár mindenkit az expón, akik nemcsak pár finom falatot vagy ízletes kortyot szeretnének elfogyasztani standjuknál, de a munkahelyteremtő programról is többet szeretnének megtudni.

Valóságos információs dömpingről van tehát szó.

A megnyitó során Vaszkó László, a főszervező V-Trade kft. ügyvezetője mellett Farkas Sándor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke is a helyszínt méltatta, hiszen a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma nemcsak méreteiben, de szakemberei révén tudásbázisával is tökéletes a tavaly negyedszázados expó otthonaként.

Jávor András, a Debreceni Egyetemen belül nemrég megalakult agrárkabinet elnöke szintén az oktatási intézmény szellemi tőkéjét emelte ki, egyúttal röviden bemutatta a kabinet szervező munkáját a megjelenteknek.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere arról beszélt, hogy a számok is alátámasztják Hajdú-Bihar megye országos vezető szerepét az agráriumban. Míg Magyarországon 100 forintból 4,7 forintot termel a mezőgazdaság, ez megyénkben 11 forint felett van. Ugyanakkor a városvezető felhívta a figyelmet rá: van még hova fejlődni, amihez az ilyen országos jelentőségű agrárfórummal egybekötött vásárok is elvezethetnek.

A szokásos díjakat is átadták a megnyitó alkalmával, így azok a vállalkozók, akik sokat tettek a magyar mezőgazdaság fejlődéséért, népszerűsítéséért elismeréseket vehettek át az egyes kamarák, illetve Debrecen városa, valamint a főtámogató OTP Bank képviselőjétől.

Bukáné Zakar Zsuzsanna református lelkész megáldotta a Magyarok 2017-es Kenyerét, amelynek elkészültében Hajdú-Bihar megye is tevékenyen részt vett. Csak a megyénkből ugyanis 135 adományozó 38 tonna búzával járult hozzá, s ami örömteli, hogy 19 új adományozó csatlakozott a Magyarok Kenyere jótékonysági programhoz.

Az ünnepi ceremónia végén Jakab István, az Országgyűlés alelnöke is megemlítette a klímastratégia fontosságát, valamint azt a modern technikát, amelyet ma már a magyar agrárgazdaságban is használnak – s ez szervesen kötődik az egyetemek által nyújtott tudásbázishoz. Majd Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár megnyitotta a 26. Farmer Expót Debrecenben, egyúttal jelezte, hogy az aktuális agrárpályázatokat várhatóan augusztusban és szeptemberben elbírálják, így a mezőgazdasági fejlesztések is újabb lendületet vehetnek országosan, illetve itt, Hajdú-Bihar megyében is.

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA. (a honlap képei rákattintva nagyíthatók.) Fotó, szöveg: Koppányi Szabolcs.











hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: