Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A 92 esztendős Arany-kutató Dánielisz Endre kitüntetést kapott

Dánielisz Endre, magyar irodalomtörténész, pedagógiai író, iskola-pszichológus, Nagyszalonta szülöttje, vagy ahogyan ott tartják, élő lexikonja a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta Arany-kutatóként végzett munkájáért. Áder János köztársasági elnök adományozta a rangos kitüntetést, amelyet Nagyszalontán vehetett át Mile Lajos kolozsvári főkonzultól.

Dánielisz Endre több évtizede kutatja az Arany János-i tárgyi és szellemi hagyatékot, s tárja annak érdekességeit, tudnivalóit a nagyközönség elé. A témában megjelent könyvek, publikációk és előadások száma több ezres nagyságrendű, ennek a munkának elismeréseként vehette át a jeles kitüntetést Arany János születésének 200 éves évfordulóján.

Az átadási ünnepre a Hajdúhét keretében került sor. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke köszöntőjében idézte fel azokat a tevékenységeket és eredményeket, melyek Dánielisz Endre kitüntetésre való felterjesztését alátámasztják és indokolják.

A 92 éves irodalomtörténész Dánielisz Endre megköszönve az elismerést emlékezett arra, amikor idén márciusban Áder Jánossal járták sorra Nagyszalonta látnivalóit. Majd azt mondta, sok évtizedes munkássága alatt sosem az elismerés reménye, hanem a kötelességtudat vezérelte őt.

Érdekesség, hogy Dánielisz Endre munkássága korántsem zárult még le, amit bizonyít, a rendezvény második felében bemutatott kötete. Több évtizeden át készült a teljes Arany-életművet bemutató kiadványsorozat. 

Az ünnepségről készült videó IDE KATTINTVA tekinthető meg.





hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: