Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A turizmus speciális fejlesztése a fényszennyezés csökkentése érdekében

2017. szeptember 18-án nemzetközi szakértők érkeztek Debrecenbe, a Night Light – „Regionális politikák javítása a fényszennyezés csökkentése, illetve a csillagos égbolt védelme és felértékelése érdekében” – Interreg Europe projekt keretében.

A 8 fős dán, spanyol, holland és luxemburgi szakértőkből álló delegáció öt napon keresztül a fényszennyezés visszaszorítása és a csillagos égbolt védelme, valamint az ebből fakadó előnyök turisztikai és gazdasági szempontból történő kiaknázása témákban tanácskozott Hajdú-Bihar megye különböző szakértőivel.

Az egyhetes program során többek között Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat projektben való szerepéről beszéltek, illetve az építészeti tevékenységek hatásairól, a főépítészek lehetőségeiről, hatásköréről.

Nemcsak a megyéből, de a régióból érkező szakértőkkel is történt kerekasztal beszélgetés, illetve csütörtökön a Hortobágy és Csillagoségbolt-Parkban tett látogatás elmélyítette a találkozó résztvevőinek tapasztalatát a helyi, regionális viszonyokkal.

A csoport tagjai elsősorban arra kerestek válaszokat, hogy miként lehet a helyi/regionális/országos döntéshozók figyelmét felhívni a fényszennyezés problémájára. Emellett a lakosság témához való viszonyát elemezték, illetve azt, miként lehetne a jó példaként szolgáló Hortobágy és Csillagoségbolt-Parkot erről az oldaláról is minél inkább megismertetni a közvéleménnyel, hiszen a Hortobágy nem csupán nappal, de éjszaka is csodálatos – ha tiszta az égbolt.

Az asztro- és ökoturizmus erősítése, az önkormányzatok, gazdálkodók és áramszolgáltatók, valamint más hatóságok közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése is terítékre került az öt nap során.

Pénteken (2017. szeptember 22-én), a záró esemény az elmúlt hét összefoglalása történt a Megyeháza Árpád termében, amelynek keretében Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke kijelentette, hogy a fényszennyezéssel foglalkozni ugyanolyan fontos, mint például a CO2 kibocsátással, vagy éppen a klímastratégiával és hasonló, éghajlattal, környezetünkkel kapcsolatos témákkal. Szerinte eleinte akár kevesebb résztvevővel, de sokan összefogva idővel egyre többen kell tenni a fényszennyezés ellen, és meg kell találni azt a határt (egyenként az embereknek és szervezetten is), hogy mi az a fénykibocsátás, ami még szükséges és elengedhetetlen, s mi az, ami már luxusnak számít – stílszerűen: fényűző.

A külföldi vendégek közül Roberto Rodriguez, Avila Megyei Tanácsának szenior európai projekt szakértője összefoglalójában többször is kitért az innovatív turisztikai attrakciók fontosságára, amelyeken keresztül a környezetet a fényszennyezettség tekintetében is óvni lehet, s még idegenforgalmi látványosság is épül erre a hasznos tevékenységre. Ehhez azonban magukat a városok, régiók lakóit is el kell érni, meg kell szólítani. Az idegenforgalom efféle újdonságaival pedig nem várni kell a potenciális látogatókat, hanem úgymond elébük kell menni, és proaktív módon először ismertté, majd vonzóvá tenni előttük az ilyen látványosságokat.

Az ötnapos szakértői találkozó (peer view) résztvevői egyetértettek abban, hogy valaminek az elején járnak, de ezt a folyamatot tovább kell erősíteni.

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA érhető el. Fotó: Koppányi Szabolcs



hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: