Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Életet hosszabbíthat az egészségtudatos táplálkozás

Hagyományteremtő céllal, a tudatos táplálkozás jegyében az I. Kárpát-medencei Funkcionális, Fenntartható, Felelős Élelmiszer Fesztivált rendezik meg Hajdúsámsonban 2017. szeptember 9-én, szombaton, a “Lételem az ételem” szlogent használva. A három részre bontható esemény egyfelől expo lesz, ahol az életminőségen javító élelmiszerek, alapanyagok lesznek megtalálhatók. Emellett tudományos előadások keretében tájékoztatják az érdeklődőket az egészségtudatos táplálkozás lehetőségeiről, hatásairól, illetve olyan főzőversenyt is rendeznek, amelyen leginkább óvodák, iskolák, illetve a közösségi étkezéseket lebonyolító konyhák mutathatják be ők hogyan főznek meg egy-egy adott ételt.

Az erről szóló sajtótájékoztatón Darabos János, az egyik Hajdúsámsonhoz köthető ásványvíz forgalmazója mint házigazda mutatta be családi vállalkozását. Az elmúlt bő másfél évtizedben tudatos innováció során jutott el a Darabos-család oda, hogy – hiányosságokat tapasztalva a magyar érkezési szokások terén – nemzeti szinten is egy programot indítson el.

Prof. Dr. Dinya Zoltán több évtizede a táplálkozással kapcsolatos tudományokkal foglalkozó szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy bár meghalunk, de nem mindegy, hogy mikor, illetve miként élünk addig. Ezért szentelte e témának munkássága jelentős részét. Mint elmondta, akár már az sem lehet mindegy, hogy fakanállal főz-e valaki vagy sem, illetve az élelmiszereket mi módon használja fel. A professzor mindenképpen az igazi élelmiszerek használatára buzdít, amikor vitaminokat akarunk bevinni szervezetünkbe, hiszen “maguk a betegségek is a természetből jönnek, ezért ellenük is a természet adta lehetőségekkel kell harcolni és nem tablettákkal”.

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke a megye szerepvállalásáról beszélt a sajtótájékoztatón. A megyei klímastratégián keresztül például éppen annak a környezetnek a megóvásáért szeretnének sokat tenni, amely adja nekünk a kiváló minőségű Hajdú-Bihari földet, vizet, és a levegőt is. Tasi Sándor szerint a megyei önkormányzat a jövőben is minden lehetőséget ki fog használni arra, hogy lehetőségeihez mérten tevékenyen óvja a térség természetét, emellett a hasonló kezdeményezéseket messzemenően elismeri.

A Miniszterelnökség államtitkáraként Tasó László országos szintre emelte a téma jelentőségét. Hiszen egyszerű belátni, hogy minél egészségesebbek a magyar emberek, annál hasznosabbak a nemzet számára is. Ráadásul nem mindegy, hogy odafigyelve táplálkozásunkra később nem kell annyi egészségügyi szolgáltatást és mindenféle pirulát igénybe vennünk.

Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere büszkeségét fejezte ki a Darabos-család tevékenysége kapcsán városában. Mint elmondta, nem véletlen, hogy nemrég innovációs díjat nyertek, hiszen állandóan a javításon, a még jobb, esetünkben a még egészségesebb táplálkozás kifejlesztésén ténykednek. Ezért is biztosította Hajdúsámson támogatásáról Darabos Jánost.

Az ötletgazda és az elvi támogatói is arra buzdítanak minden szervezetet és magánszemélyt, hogy látogasson el jövő héten Hajdúsámsonba, ahol a hasznos információk mellett ízletes, egészséges termékeket, ételeket kóstolhat meg. Ráadásul az étkeket olyan tányérból és evőeszközökkel fogyaszthatják majd, amelyek könnyen, 1-2 órán belül lebomlanak maguk is.

Helyszín: Hajdúsámson, Diósvár dűlő 23/A.









hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: