Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Hajdúnánás és Csíkszereda testvérvárossá fogadta egymást a Székely Menekülés évfordulóján

Több ezer székely menekült Magyarországra száz éve az I. világháború miatt. Hajdúnánás akkor 3200 embert fogadott be. Erre emlékeztek a székely menekültek emléknapján, 2017. szeptember 10-én, a hajdúnánási református és római katolikus templomban. Ezt követően a Trianon emlékmű előtti folytatódott az esemény.

Az ünnepség részeként felavatták Csíkszereda adományát is, a két település közötti kapcsolat szimbólumát: egy székelykaput. A két polgármester, Szólláth Tibor (Hajdúnásnás), valamint Ráduly Róbert (Csíkszereda) pedig aláírta a testvérvárosi együttműködésről szóló okiratot is.

Pajna Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: fontos, hogy megemlékezzünk e nemes cselekedetről évről évre, ami az összetartozást, az otthont, a testvériséget jelképezi, hiszen így adhatjuk tovább ezt a sokszor elfeledett történelmi eseményt.

Az 1916-os román támadás után ugyanis a csíkiek Hajdú vármegyében Hajdúnánáson találtak menedéket. Több mint negyven csíki településről érkeztek a menekültek az akkor 17 ezer főt számláló Hajdúnánásra. A menekültek között olyan személyiségeket is találunk, mint a későbbi püspök, Jakab Antal, a csángók apostolának is nevezett Domokos Pál Péter vagy a néprajztudós dr. Berze Nagy János. A helyi hatóságoknak több mint 3000 menekült befogadásáról és elhelyezéséről kellett gondoskodniuk.

Dr. Tiba István országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy Hajdúnánás közössége példát mutatott emberségből, összetartásból, s megmutatták, hogyan kell testvéri szeretettel fogadni a székely magyarokat.

Az elkövetkező száz év időszakának feladata legyen a hazánk, a „kapunk” megvédése, védelmezése, s ha ez sikerül meglesz a győzelem – mondta Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere szerint: „Köszönöm az előttünk járó őseinknek, hogy példát mutattak a befogadásról, az együvé tartozásról. Köszönet a csíkszeredai embereknek, hogy elkészülhetett ez a kapu.”

Az emléknapon a két település Csíkszereda és Hajdúnánás ünnepélyesen is megpecsételte a több mint 100 éves történelmi kapcsolatát és egymást testvérvárossá fogadta. A testvérvárosi szerződést Ráduly Róbert Csíkszereda Megyei Jogú Város polgármestere, Füleki Zoltán, Csíkszereda Megyei Jogú Város alpolgármestere és Hajdúnánás polgármestere Szólláth Tibort kézjegyükkel látták el.

A Csíkszereda által adományozott székely kaput Dr. Fekete Károly a Tiszántúli Református egyházkerület püspöke, a zsinat lelkészi alelnöke áldotta meg, majd Dr. Vencser László, az ausztriai idegen nyelvű katolikus pasztoráció igazgatója szentelte meg.

Az emléknap a római katolikus templom kertjében ért véget az emlékezés koszorúinak elhelyezésével – Buczkó József muzeológus, etnográfus, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés képviselője s beszédet mondott.

A fotókat Hajdúnánás Város Önkormányzata készíttette. KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA tekinthető meg.













hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: