Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Vonzotta a látogatókat a Hajdú-Bihar megyei performansz az értékek napján

A Kárpát-medence szellemi és tárgyi örökségét mutatták be a III. Magyar Értékek Napján, Budapesten, 19 magyar megye és 6 határon túli régió részvételével, a Szent István Bazilika előtti téren, 2017. szeptember 9-én.

A Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, valamint az NMI Művelődési Intézet szervezte ezt a monumentális, 600 fő részvételével zajló programot, amelynek részét képezte többek között a terményáldás is. Ezen Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke is részt vett, aki a szokásoknak megfelelően Magyarország térképen a megyei értékkosarat is elhelyezte.

Hajdú-Bihar megyét a térség értékeit bemutató stand mellett a Gáborjáni Hagyományőrző Népzenei Együttes citerazenekara képviselte a mintegy 10 órán át tartó kulturális eseményen, valamint a Berettyóújfaluból érkező Bihari Népművészeti Egyesület. Utóbbi a kiállítók között egyedülálló módon egy igazi, a helyszínen összeállított, elöl nyitott, és „lábaitól” megszabadított górét állított fel a téren, amely nemcsak díszletként szolgált népi mesterségek bemutatásához és kipróbálásához, de bárki megpihenhetett árnyat adó belsejében egy kis időre.

A Hajdú-Bihar megyei látnivalókat és interaktív foglalkozásokat sokan látogatták meg. Kicsik és nagyok morzsoltak kukoricát, mérték a régi mérlegen a terméket vagy éppen rongybabát és labdát, csutkababát készítettek. Eközben a Hajdú-Bihar megyei standnál a furtai és a komádi hímzés csodálatos termékei mellett Radics-féle mézeskaláccsal, Hencidáról származó, csuhéból készült termékekkel, derecskei szűrrátétes lakástextilekkel és bihari szűrrel várták a vendégeket.

A köszöntő beszédek során Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár az évezredes magyar hagyományokat méltatta a Kárpát-medencében, amely otthonunk is egyben. Pesti Imre, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének elnöke pedig a magyar értékek védelmét emelte ki, amire szerinte Európának most nagy szüksége van.

Az eseménynek különös méltóságot adott, hogy délben a megyék egy-egy jellegzetes mezőgazdasági terményét ökumenikus szertartás keretében áldották és szentelték meg. Este pedig ünnepi szentmise, valamint azt követően, a Szent István Bazilikában a nap szellemiségéhez illeszkedő, ünnepélyes kórus- és orgonahangverseny várta az érdeklődőket a Magyar Rádió Gyermekkórusa és Virágh András Liszt Ferenc-díjas orgonaművész, Érdemes Művész közreműködésével.

A fotók rákattintva nagyíthatók. A képeket Majláth Orsolya és Szabó László (NMI) és Tóthné Bobonka Magdolna (HBMÖ) készítette. KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA érhető el.

A programokról ide kattintva bővebben olvashatnak: http://kozossegimuvelodes.hu/wp-content/uploads/2017/08/III_Magyar_Ertekek_Napja_08_31.pdf

















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: