Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A jelenkor összefogásával a jövő nemzedékének üzenhetünk

Nagyváradon, a város szülötte, Nagysándor József honvédtábornok emléktáblája előtt tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúira emlékezve október 6-án az RMDSZ-szel és a történelmi egyházak képviselőivel együtt a határ mindkét oldaláról érkezett politikai szereplők. Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke és Bulcsu László alelnök főhajtás mellett helyezte el a koszorút a tábla tövében. Beszédében Pajna Zoltán a hajdú-bihariak testvéri segítségnyújtásáról biztosította a nagyváradiakat, egyúttal kijelentette, hogy október 6-a fontos üzenetét tovább kell adni a jövő nemzedékének is.

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke szerint egy nemzet ereje az egymásra utaltság felismerésében rejlik, s akkor van jelenünk és jövőnk, ha ezt mi is világosan látjuk a mindennapokban. Az önfeláldozásra, mint az aradi vértanúkra, de akár egy nagyobb közösségen belül élő és értékeket teremtő, elnyomott kisebbség hőseire is jellemző viselkedésre hívta fel a figyelmet továbbá Pásztor Sándor, aki arra is utalt, hogy az úgynevezett Minority SafePack polgári kezdeményezés, vagyis a kisebbségek mentőcsomagja program aláírása időszerű és szükségszerű. A kezdeményezés lényege, hogy a kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek.

Az RMDSZ Bihar megyei elnöke, Szabó Ödön szintén a valós összefogásra buzdított, amit egykor a szabadságharc hősei is tettek. Az utódok számára pedig elgondolkodtató lehet – fogalmazott -, hogy az egyéni és a közösségi életünk múltjában mi miért és hogyan történt, illetve most mi zajlik körülöttünk, illetve velünk. Ennek fényében pedig üzenni kell a jövőnek.

A koszorúzást követően a megemlékezők átvonultak a várad-olaszi református templomban, ahol Csűry István királyhágómelléki református püspök. Kiss Albert római katolikus főesperes-plébános, Mátyás Imola evangélikus esperes és Molnár Imola unitárius lelkész tartott ökumenikus szolgálatot, míg a Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai a vértanúkról emlékeztek meg.

KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.



hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: