Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Az aradi vértanúk előtt tisztelegtek Debrecenben

Október 6-án, a Nemzeti Gyásznapon a cívisvárosban Nagysándor József honvédtábornok kőhalmánál emlékeztek az 1848-49-es szabadságharc hőseire, az Aradon kivégzett 13 vértanú tábornokra és gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére.

Debrecen és Hajdú-Bihar megye politikai és társadalmi vezetői, valamint a rendvédelmi szervezetek képviselői elhelyezték koszorúikat. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat részéről Tasi Sándor alelnök rótta le kegyeletét.

Nagysándor József kőhalmánál a debreceni Ady Endre Gimnázium dráma tagozatos diákjai idézték fel előadásukkal a vértanúk utolsó perceit, azóta híressé vált mondatait.

Mazsu János debreceni tanácsnok, önkormányzati képviselő rövid előadással emlékezett a szabadságharc hős vértanúira. Szólt az akkori bel- és külpolitikai helyzetről is, amely a forradalomhoz, majd annak bukásához és a megtorlásokhoz vezetett.

Az október 6-ai megemlékezés a debreceni 2-es számú toborzóirodánál folytatódott. Nagysándor József emléktáblájánál Dr. Lippai Péter ezredes, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárjának parancsok-helyettese mondott díszbeszédet, majd a megjelent szervezetek képviselői itt is elhelyezték a tisztelet koszorúit.

Fotó: Koppányi Szabolcs (A honlap képeire kattintva nagyíthatók, KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.)

















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: