Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Értékes tárgyakkal gazdagodott a téglási kastély

A Bek Pál Kertbarátkör Egyesület rendhagyó helyszínen, a téglási Degenfeld-Schomburg Kastélyban tartotta taggyűlését október 9-én. A helyszínválasztás apropója részben az volt, hogy a kertbarátkör elnöke, Fejszés Imre két értékes tárgyat ajánlott fel a kastélyt fenntartó tulajdonosi cégcsoportnak.

Egy vadászjelenetet ábrázoló domborkép és egy antik falitükör volt az ajándék, amelyek egykor feltehetően a Degenfeld-család tulajdonában álltak, és a háború utáni államosítást követően kerültek el a kastélyból. A tárgyakra saját háza padlásán bukkant rá Fejszés Imre.

A kertbarátkör és a téglási kastély közötti kapcsolat, hogy a névadó, Bek Pál volt a birtok első tulajdonosa. 1799-ben kezdte az udvarház építését a település északi határán, 1804-re készült el a Bek-család lakhelye. Ma már Téglás igazi büszkesége a Helyi Értéktárban is szereplő Degenfeld-Schomburg Kastély, amely komoly műemléki és turisztikai vonzerővel bír.

A kastély tulajdonosi cégcsoportját képviselő Miklóssy Máté ügyvezető igazgató örömmel vette át az ajándékba kapott értékes tárgyakat. Hangsúlyozta: továbbra is számítanak a lakosság segítségre abban, hogy a kastély berendezési tárgyait a nemesi családoktól származó eredeti ereklyék is gazdagíthassák. Az építtető, földmérő Bek Pál nevét viselő kertbarátkör ebben szeretne példát mutatni.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: