Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

99 éve ért véget az első világháború

Az 1. világháború végét jelentette hivatalosan, hogy Németország 1918. november 11-én aláírta a fegyverletételt. A fegyverszünet évfordulóján a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárja koszorúzással tisztelgett a volt császári és királyi 16. huszárezred hősi halottai, valamint a harcokban elesettek emléke előtt. A megemlékezés virágait a Megyeháza épületének bejáratánál lévő emléktáblánál helyezték el. A dombormű alkotója, Manno Miltiades – képzőművész és olimpikon sportoló – maga is katonaként vett részt a háborúban, így átélte annak borzalmait, és műveiben gyakran ebből merített.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyeri Önkormányzat elnöke ünnepi beszédében felidézte az első világháború éveit és az azt lezáró békekötést. A csaták mellett szólt a nagyhatalmi érdekek mentén megkötött béke magyarokat érintő negatív hatásairól. Mint mondta: az USA 1917-es hadba szállása megváltoztatta az addigi erőviszonyokat. Wilson elnök ígérete, miszerint a népek önrendelkezését messzemenően szem előtt tartva kötik meg a békéket, nem valósult meg. Helyette a háttérben létrehozott titkos paktumok diktáltak, amiből a Trianon-szerződés nyomán Magyarország a legrosszabbul jött ki.

Pajna Zoltán a világháború technikai újításait is említette, hiszen sokféle új fegyver és harci eszköz (tankok, ideggázok, korszerű lőfegyverek, stb.) bevetése eredményezte az addigi legpusztítóbb, és gyakorlatilag az egész világot érintő háborút. A magyarok áldozatok is súlyosak voltak, a háborúban öt év alatt mintegy 4 millió magyar katona harcolt, ebből több mint 600 ezer elesett, a sebesültek és hadifoglyok száma összességében elérte a másfél milliót, vagyis a hadba állítottak nagyjából fele sérelmet szenvedett valami módon vagy elhunyt.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat jövőre, az első világháború végének 100 éves jubileumán konferenciát szervez – jelentette be az ünnepi megemlékezésen a közgyűlés elnöke -, amelynek többek között célja lesz az akkor okozott károknak, a háború akár máig megmaradó nyomainak, a közösségekre gyakorolt hatásainak feltárása a térségben.

Az 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnöke, Polyák András ezredes a Megyeháza falán található domborművön is megörökített császári és királyi 16. huszárezredről beszélt bővebben. Az úgynevezett „16-os huszárokat” Debrecenben toborozták, de Bécsben állomásoztak. Ezredparancsnokságuk Marburgban volt, osztályparancsnokságuk Grazban, illetve Radkersburgban. Az egység pótteste Debrecenben állomásozott, méghozzá a Kassai úton, az egykori 7-es huszár laktanyában, ami később tüzér, majd szovjet laktanya lett, most pedig az egyetem campusa. Polyák András méltatta az emlékmű alkotóját, Manno Miltiadest is, akiről elmondta: a harcok során többször is megsebesült, de nem csak katonaként állt helyt. Művészként és sportolóként is kiemelkedő eredmények fűzhetők a nevéhez, labdarúgásban honi gólkirály is volt, és  evezésben  önmagának és nemzetünknek hírnevet szerzett az 1912-es olimpián Stockholmban.

A megemlékezés végén a megyei önkormányzat részéről Pajna Zoltán elnök, Bulcsu László és Tasi Sándor alelnök, valamint Dr. Dobi Csaba jegyző koszorúzták meg a domborművet. Több Hajdú-Bihar megyei település polgármestere, alpolgármestere, illetve Dr. Szekeres Antal, Debrecen város jegyzője szintén tisztelgett a hősökre emlékeztető tábla előtt. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár részéről Polyák András ezredes, Hajdú-Bihar Megye Huszárbandériuma parancsnokaként pedig Csontos János huszárszázados koszorúzott.

KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.

















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: