Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Korszerű képzés, versenyképes agrárium

Ötvenezer új munkahelyt sikerült teremteni az agráriumban az elmúlt hat esztendőben – többek között erről számolt be Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter november 13-án Hajdúböszörményben, a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkollégium, Szakközépiskola és Kollégiumban. Az intézményben írt alá partnerségi megállapodást a versenyképes oktatásról a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az eseményen részt vett a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat elnöke, Pajna Zoltán és alelnöke, Bulcsu László is.

A szakmai fórumon Fazekas Sándor miniszter arról is tájékoztatott, hogy a versenyképes munkaerő biztosítása érdekében az elmúlt években egységes agrárképzési rendszert hoztak létre, és a tananyag-korszerűsítés eredményeként 15 új szakma várja a tanulókat az agráriumban. Fontos célként jelölte meg, hogy az agrár- és élelmiszerágazat sajátosságait figyelembe véve, a duális képzés erősítésével történjen meg a megújulás. Felhívta a figyelmet a szaktudás  és a szakképzés minőségére is, hisz ez meghatározó a nemzetközi versenyképességben. Fazekas Sándor szerint a mezőgazdaságban arra kell törekedni, hogy megélhetést, boldogulást biztosítson a magyar családoknak.

A szaktárca vezetője a Földművelésügyi  Minisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara partnerségi keret megállapodásáról elmondta: ez alapján szorosan együttműködhetnek a képzőintézmények és a gazdálkodók annak érdekében, hogy a középfokú agrárszakképzés megerősítésével elősegítsék az agrárvállalkozások versenyképességének növelését. Fazekas Sándor elismerően beszélt a hajdúböszörményi iskoláról. A Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkollégium, Szakközépiskola és Kollégium országosan az egyik legjobb teljesítményt nyújtja, az itteni diákok gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek, a partner cégeknél tudják elsajátítani a legkorszerűbb ismereteket.

Molnár Magdolna, az iskola igazgatója arról tájékoztatott, hogy az intézményben több mint 800 diák tanul, akik 35 féle szakmát választhatnak. Ő is megerősítette, hogy a versenyképes tudást a duális képzés biztosítja leginkább. Ennek jegyében 300 tanulói szerződéssel 35 gazdálkodó szervezetnél vesznek részt gyakorlati oktatásban a fiatalok. Most az ünnepi rendezvény keretében az iskola vezetője 12 környékbeli cég képviselőjével írta alá a partnerségi megállapodást.

Szabó Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hajdú-bihari elnöke közölte: az elmúlt években a megyében kötötték a legtöbb tanulói szerződést az ágazatban. A NAK évente 248 gazdálkodó szervezetnél 400 tanulószerződést gondoz, illetve 250 tanuló szintvizsgáztatását szervezi meg.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: