Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Százmilliárdok jutnak Hajdú-Biharban az Operatív Programokból

A 2014-2020-as uniós ciklusban támogatott Operatív Programokról, eddigi megyei eredményeiről is tárgyalt legutóbbi ülésén a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés. A térség fejlődésében, gazdasági versenyképességében, megtartó erejében meghatározó projektekről Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke és Dr. Dobi Csaba megyei jegyző tartott tájékoztatót a sajtó képviselőinek a Megyeházán.

Pajna Zoltán emlékeztetett: az előző ciklusban a megyék közül Hajdú-Biharnak sikerült lehívni a legtöbb uniós forrást, több mint 570 milliárd forintot, és már most tudni lehet, hogy a Széchenyi 2020 program keretében meghaladják majd ezt az összeget. Eddig mintegy 562 milliárd forint támogatásról született döntés a különböző Operatív Programokban, és ha a most folyamatban lévő projekteket is hozzávesszük ehhez, akkor mintegy 650 milliárd forintra emelkedik a végösszeg – mondta az elnök. Hozzátette: megyeszerte több mint 1600 projekt valósulhat meg ennek köszönhetően, ami gazdasági fellendülést, új munkahelyeket, jobb életkörülményeket jelent Hajdú-Bihar megye lakosságának.

A legtöbb pénzt, 300 milliárd forintot az IKOP, azaz az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretéből hívták le eddig a megyei pályázók. Itt olyan nagy volumenű közúti és vasúti beruházásokról van szó, mint például az M35-ös autópálya, a 4-es számú főút vagy a Püspökladány-Ebes közötti vasúti pályaszakasz fejlesztése.

A GINOP, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretéből mintegy 600 hajdú-bihari projekt nyert eddig támogatást. 71,7 milliárd forintól már döntés született, a már beadott, folyamatban lévő pályázatokkal együtt 110 milliárdos forrásról van szó ezen a területen. Itt nagyon széles a támogatott projektek köre, az élelmiszer-kutatásoktól kezdve az orvostechnológiai fejlesztéseken keresztül az ipari beruházásokig.

A Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program, a KEHOP 53,2 milliárd  forint támogatást jelent Hajdú-Bihar megyének. A pályázók között van például a Hortobágyi Nemzeti Park, ami a régi bombázó lőtér rehabilitációjára nyert forrást, de a természetvédelem és a lakosság szempontjából egyaránt fontos ivóvíz-javító, szennyvízkezelési és vízgazdálkodási projektek is szerepelnek a támogatottak között, valamint a megyei középületek energetikai fejlesztésére is jutott pénz ebből a keretből.

Az EFOP – Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program – is csaknem 250 sikeres pályázónak hozott eddig támogatást, összességében 38,7 milliárd forintot. Itt mások mellett a három Hajdú-Bihar megyei tankerület, a debreceni, a berettyóújfalui és a hajdúböszörményi is jelentős forrást tudott elnyerni fejlesztéseihez.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, a TOP kereteiből eddig 74,2 milliárd forintról született döntés, több mint 200 sikeres projekt tartozik ide. Az elbírálásra váró pályázatokkal a támogatási összeg itt is jelentősen nőhet még, mintegy 93 milliárdra. Ebből a forrásból egyebek mellett a megye 15 településén alakíthatnak ki ipari parkokat, de idetartozik például a fenntartható közlekedés, a kerékpárutak fejlesztése, valamint az egészségügyi alapellátást biztosító épületek korszerűsítése is.

A Vidékfejlesztési Programokból is jelentős pénzösszegek juthatnak Hajdú-Biharba. A megye pályázói eddig 24,6 milliárd forintot nyertek el ebből a forrásból, a keret még 48,9 milliárdra is bővülhet. Ezen a területen is több mint 600 sikeres pályázatról lehet eddig beszámolni. Sok más mellett például a feldolgozóipar, a kertészet és az öntözés, az élőhelyfenntartás, üzemfejlesztések szerepelnek a támogatott területek között.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: