Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A kommunizmus áldozataira is emlékeztünk a megyei közgyűlésen

A Hajdú-Bihar Megyei Klímastratégia elfogadása mellett együttműködési megállapodás köttetett a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a megyei települési önkormányzatok között.

A klímastratégia kapcsán Taksz Lilla, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat munkatársa átfogó tájékoztatást adott a megyei képviselőknek nemcsak a stratégia tartalmi elemeiről, de a megyében várható éghajlati változások okozta hatások elemzéséről, illetve egyfajta jövőképet is bemutatott, amelyet célként el lehet érni a klímastratégia által.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, s a közgyűlés elnöke elmondta, fontos az együttműködésen alapuló csatlakozás a klímastratégiához, hiszen a hétköznapjainkat is érinti már az éghajlatváltozás több hatása. Ménes Andrea, a Fidesz frakció vezetője pedig kérte a közgyűlést, hogy fogadja el az előterjesztést – ami ezt követően a képviselők által egyhangúlag meg is történt.

A megyei kereskedelmi és iparkamara részéről Miklóssy Ferenc elnök tartott előadást többek között arról, hogy miért kulcsfontosságú, hogy a kétpólusú Magyarországon belül még megyei szinten is tapasztalható kétarcúság (Debrecen és a vidék vonatkozásában) kiegyenlítésén dolgozzanak együttes erővel a települések és a kamara.

Miklóssy Ferenc szerint az elkövetkező 10-15 évben a felzárkóztatási programok segítségével lehet tevőlegesen hozzájárulni ahhoz, hogy a megye ne maradjon le még jobban, sőt közelítsen akárcsak Magyarország több más megyéjéhez – illetve megyén belül a vidék csökkentse lemaradását Debrecenhez képest.

Mint Pajna Zoltán is hozzátette, csalóka ahogy fejlődik Hajdú-Bihar megye több szinten is, mivel közben más térségek sem tétlenkednek, így viszonylagos az előrelépésünk. Magyarán, ha nemcsak tartani akarjuk ezt a meglévő különbséget, de szeretnénk csökkenteni idővel a lemaradást, akkor az összehangoltságot kell szem előtt tartani a felzárkóztatásban is.

A megyei közgyűlés a megyei önkormányzat által vitt – a fényszennyezés csökkentésével kapcsolatos – NightLight projektje kapcsán Tuska-Mátrai Melinda nemzetközi csoportvezető révén adott tájékoztatót is elfogadta. Ebben az eddig történtekről volt szó, kiemelve a peer view, vagyis szakértői találkozók jelentőségét, amelyek során a nemzetközi partnerek egymás tapasztalatait is beépíthetik a projektjükbe.

Az EFOP (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) 1.6.3. bemutatása is megtörtént a közgyűlésen – amely a megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködést támogatja. A 2018-as esztendőben több ilyen jellegű EFOP-os fejlesztést indít el a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, ezek egyike ez.

A közgyűléshez kapcsolódóan felvezetésként a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Hajdúböszörményi Fióklevéltárának vezetője, Varjasi Imre a kommunizmus áldozatairól tartott előadást, megemlékező jelleggel. A gulágokba hurcoltak családjukhoz hazajuttatott leveleikből idézve, érzékletes képet adva arról a kétségbeejtő szörnyű helyzetről, amiben sínylődtek az ide deportáltak. A képek és a hiteles archív dokumentumok, illetve azok tartalma nyomán a levéltáros felelevenítette a megyei közgyűlés előtt mindazt, aminek nem lenne szabad sosem megismétlődnie.

Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke az előadás végén megjegyezte: szinte nincs olyan család Hajdú-Biharban sem, amely ne lenne valamilyen módon érintett ezekben a szörnyűségekben Szerinte az a minimum, hogy évente megemlékezünk róluk, s arról a történelmi bűnről, amit sokak ellen elkövettek a kommunizmus korában.

Szöveg, fotó: Koppányi Szabolcs, KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: