Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A megyei önkormányzatok szerepe jelentős lesz az országos felzárkóztatás-politikában

“A magyar nemzeti Roma Platform” című program konferenciáját tartották Püspökladányban, amelynek köszöntőjében Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke kiemelte a romák felzárkóztatása szempontjából fontos országos jelentőségű törekvéseket megyénken belül is.

A Hajdú-Bihar Megyei Cigány nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Bernáth Bálint ugyancsak köszöntötte a meghívott vendégeket, akárcsak a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének igazgatóhelyettese, Gerő Ildikó is.

Az előadások során fontos témaként beszéltek a felzárkóztatás-politika kormányzati szintű irányvonalairól, mind a szakképzésben, mind a felsőoktatásban. Sörös Iván, az Emberi erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője a felnőttoktatás mellett az országos programok előre mutató eredményeiről számolt be.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat részéről Fazekas Csaba felzárkózási munkatárs konkrétumokkal is szolgált az EFOP 1.6.3 projekten keresztül. Előadásában a felzárkózás-politikai együttműködések országos és helyi, illetve járási szintje mellett a megyei szint fontosságát emelte ki – segítve az esélyteremtés lehetőségét. A Kormány Partnerségi Megállapodásáról is szó esett, amelyben az állami partnerek mellett a civil, az önkormányzati , illetve az egyházi partnerek szerepe is jelentős.

A szegénység újratermelődését, a társadalmi-gazdasági javak egyenlőtlen elosztását pedig a Kormány a megyei önkormányzatok együttműködésével szeretné megvalósítani.

Fazekas Csaba tájékoztató előadása során a megyei szintű megvalósítás lehetőségeiről, a tervezett menetrendről, a bevonandó rétegekről és a célokról beszélt – az elkövetkező 3 évben.

Az előadásból kiderült, hogy közel 57 millió forint összegű támogatás felhasználásával a megyei szintű felzárkózás-politikai együttműködéseket alakíthatják ki, illetve fejleszthetik a jövőben, kapcsolódva a helyi esélyegyenlőségi programokhoz Hajdú-Bihar megyében.

A menetrend szerint 2018. március 12-én projektnyitó rendezvényt tartanak, amelyen sajtómegjelenések mellett a felzárkózási területeket mutatják be, a helyi és járási szintű esélyegyenlőségi programokat, illetve azok tapasztalatait foglalják össze, valamint a megyei projektet résztelesen ismertetik.

A későbbiekben a szemléletformáló akciók és rendezvények mellett a területi egyenlőtlenségeket igyekeznek csökkenteni, az oktatáshoz való egyenlőbb hozzáférés által is többek között, ahogyan az egészségügyi és szociális szolgáltatások igénybevételének kiszélesítését szintén célul tűzik ki a projekt során.








hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: