Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Öt megyei irodával segíti a munkalehetőségek javítását a foglalkoztatási paktum

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a „Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások foglalkoztatási- gazdaságfejlesztési együttműködések” elnevezésű projekt nyitórendezvényét tartotta 2018. február 6-án, a debreceni Megyeháza Árpád termében. Sokan voltak kíváncsiak a hasznos információkra. Elsősorban megyei településvezetők tették tiszteletüket a rendezvényen.

A megnyitó során a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Vasas Lászlóné dr. a család társadalmi szerepéről beszélt, s arról, hogy egy jól működő családban fontos, hogy minél több keresőképes tag legyen. Emiatt is lényeges, hogy Hajdú-Bihar megyében 4,1 milliárd forintot – Debrecennel kiegészülve ennek a dupláját, vagyis több mint 8 milliárd forintot – fordítanak munkahelyteremtésre a közeljövőben.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke azt emelte ki, hogy Magyarországon Budapesttől keletre egyre csökken a GDP, vagyis a megyei foglalkoztatási paktum egyik lényeges feladata ennek a csökkentése lehet hosszabb távon – a munkavállalók és a munkaadók közötti hatékony közvetítés által. A másik sarkalatos téma Pajna Zoltán szerint, hogy a térségből történő elvándorlást megállítsák a jobb életkörülmények kialakításával, megfelelő perspektívát nyújtva az itt élők felé, megtartásuk végett.

Tapolcai Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője előadása során összefoglalta azokat a lehetőségeket, amelyeket munkáltatók és munkavállalók számára rejt ez a projekt, amelynek zárása 2020 februárjának végén lesz. Az osztályvezető bizakodva említette, hogy a már működő, és később is központi szerepet betöltő Hajdú-Bihar Megyei Paktum Iroda (a Megyeháza első emeletén működik) mellett nyáron további négy iroda kezdi el működését Püspökladányban, Derecskén, Balmazújvárosban és Nyíradonyban. Ugyanakkor kiemelte, hogy elsősorban az inaktív réteg megszólítása lesz hatalmas és első számú feladat az irodák számára. Több esetben ez képzéssel együtt járó munkalehetőséget jelentene számukra, a munkáltatók pedig adott időszakon keresztül (például 8 hónapig) bértámogatásban részesülnének. Távolabbi célként a keresetpótló juttatás nagyjából 80 ezer forintos összegétől a támogatott képzett bérminimum mintegy 180 ezer forintos összegéig  lehetne eljuttatni egyes, a programban résztvevő munkavállalókat.

Fotó, szöveg: Koppányi Szabolcs, KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.











hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: