Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A gyerekek megírták, lefotózták, lefilmezték – mi díjaztuk

Dédike mesél; Tisztapuszta harca; Füstjelzés; Születés a halálban; Környezetvédő diplomácia – hogy csak néhány találó címet említsünk egyes gyerekprózákból vagy fotókból, filmalkotásokból.

A debreceni Megyeháza Árpád termében tartották 2018. március 1-én azt a díjátadó ünnepséget, amelyen iskolás gyerekek, valamint oktatási intézményeik kaptak értékes tárgy- vagy pénzjutalmat egy-egy, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által kiírt szemléletformáló, a megyei klímastratégiával kapcsolatos pályázat kapcsán (a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében elnyert KEHOP-1.2.0-2016-00013 projekt keretén belül).

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szeretné majd egy kiadványban megjelentetni azokat az irodalmi és fotó pályaműveket, amelyeket népszerű klímaprojektje kapcsán az egyes pályázatokra küldtek be az általános- és középiskolások. Ezáltal lenne egy összefoglalása a megyei gyerekek gondolatainak, elképzeléseinek a környezetvédelemről, illetve az éghajlatváltozás negatív hatásainak visszaszorításáról.

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, Pajna Zoltán az utóbbi években mintegy duplájára nőtt károsanyag-kibocsátásra hívta fel a figyelmet, majd arról beszélt a gyerekeknek, hogy hozzájuk hasonló korában neki is volt egyfajta jövőképe, ezért is tartotta érdekesnek, hogy vajon most egy fiatal milyennek látja környezetét és milyen “látomásai” vannak 10-20 vagy még több év távlatában. A megyei önkormányzat klímastratégiával foglalkozó terveiről is szólt Pajna Zoltán, melyek szerint 2030-ra 6%-os, de 2050-re már akár 40-50%-os csökkenést is elérhet a klímaprogram a károsanyag-kibocsátás terén.

A környezettudatos gondolkodás jegyében több rövid, de velős előadás is növelte a fiatal vendégek és kísérőik tájékozottságát, szemléletes példákkal fűszerezve.

Csákberényi Nagy Gergely a Megújuló Energiapark Kutatócsoport Kft. ügyvezetője érdekességekkel érkezett a Megyeházára, ami a különböző energiafelhasználási módozatokat illeti. Sőt, kitért arra is, egy szimpla újratervezéssel, nulla forint beruházással is mennyivel növelhető egy adott fűtőrendszer hatékonysága, avagy milyen remekül felhasználhatók természetes anyagok (például a szalma) építkezésre, s egyúttal energiatakarékosságra.

Tuska-Mátrai Melinda, a megyei önkormányzat nemzetközi csoportvezetője egy rövidfilmmel mutatta be a 4 ezer fős lélekszámú dániai Samsø példáján keresztül, hogy szisztematikus fejlesztésekkel hogyan lehet néhány évtized alatt egy jelenleg több energiát előállító, mint felhasználó közösséget létrehozni. A dán település ráadásul ma már kizárólag megújuló energiaforrásokat használ.

A több kategóriában díjazott gyerekek értékes kerékpárokat, kamerás drónt, rollert, laptopot, illetve e-book olvasót, emellett könyveket vihettek haza. A legaktívabb iskolák is gazdagodtak 100-100 ezer forintos jutalommal – közöttük a debreceni Ibolya Utcai Általános Iskola vitte el a pálmát 58 beadott pályaművel.

Az ünnepség – amely falatozással fejeződött be – még emelkedett pillanatai voltak, amikor a Csokonai Színház három művésze, Dánielfy Zsolt, Darnai Gergő és Lehrer Zalán a Légy jó mindhalálig című musicalből adtak elő magukkal ragadó részleteket.

Fotó (nagyításért katt a képre), szöveg: Koppányi Szabolcs, KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.









hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: