Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Az égből érkezve mentenek életeket: fotókiállítás az Ifjúsági Házban

A magyar légimentés története és a Debreceni Légimentőbázis élete című fotókiállítás nyílt 2018. március 10-én, Debrecenben, a Simonffy utcai Ifjúsági Házban, amelyet Borsod-Abaúj Zemplén megyétől vett át Hajdú-Bihar megye – s majd adja tovább másnak. A vendégeket Halász D. János, az Ifjúsági Ház igazgatója köszöntötte, majd egy az alkalomhoz illő Kowalsky meg a Vega szám (“Tizenötmillióból egy”)  feldolgozásának előadásával vezették fel az eseményt.

Az ünnepélyes megnyitón Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy a mentési képeket nézegetve döbbenhetünk rá, hogy mi magunk is részesei lehetünk ilyen eseményeknek. Ám hajlamosak vagyunk arra, hogy azt higgyük, velünk ez nem történhet meg. “Azok az emberek, akik egy telefon riasztására odaérkeznek nagyon magas szintű mentális és szakmai felkészülés mellett pillanatok alatt kell hozzanak döntést – amelyen emberélet múlik -, majd megvalósítják a tényleges mentést” – tette hozzá Pajna Zoltán, aki tágabb értelemben is elmondta véleményét a mentősök, köztük a speciális légimentősök munkájáról. Hiszen sokan köszönhetik nekik az életüket, s ez a kiállítás a képeivel  rámutat arra is, hogy társadalmi felelősség az egymásra figyelés, hogy időben vegyük észre, ha baj van, a megfelelő módon jelezzük az illetékeseknek, kezdjük el akár mi magunk a segítségnyújtást, amíg a szakemberek megérkeznek. A megyei közgyűlés elnöke örömét fejezte ki amiatt is, hogy az egykor hányatott sorsú debreceni légi mentőbázis létrehozása megtörtént, s ma már számos kritikus esetben mentési központként funkcionál ebben a térségben, illetve megyénkben.

A fentiek jó példája volt egy korábbi balesetet szenvedett hölgy, aki most párjával a debreceni kiállítás helyszínén köszönte meg a nagy nyilvánosság előtt, hogy tavaly az összehangolt segítségnyújtásnak köszönhetően életben maradt egy balul sikerült turistaút után.

Akkor az utastársak gyors reagálása elengedhetetlen volt a hölgy állapotának időleges stabilizálásához, majd a kiérkező mentősök, légimentők gyakorlatilag visszahozták őt a halálból – miután megállt a szíve. Ma már mosolyogva és örömkönnyek közepette egészségesen állhatott egykori megmentői elé, hogy köszönetet mondjon nekik.

Sajnos nem minden baleset vagy rosszullét végződik ilyen happy enddel, ám a szárazföldi, vízi- vagy éppen légimentők áldozatos tevékenysége nélkül sokkal több tragédia történne.

Az ünnepségen beszédet mondott Török Dezső, a BAZ Megyei Közgyűlés elnöke is, aki jelképesen átadta a stafétabotot Hajdú-Biharnak, valamint Dr. Papp Csaba tanácsnok, Debrecen Megyei Jogú Város képviseletében, aki egykor maga is mentőorvosként dolgozott éveken át, így bajtársakként szólította meg a jelenlévő mentési szakembereket.

A kiállítás képeit Leskó István, a Magyarországi Légimentésért Alapítvány kuratóriumának elnöke mutatta be, s beszélt keletkezésükről – mind valós helyzetben készült fotó, természetesen publikálható formában. A pohárköszöntőt Dr. Radnai Márton orvosigazgató tartotta, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft részéről.

Az eseményhez kötődően önkéntes véradást tartottak az Ifjúsági Házban, a kiállítás képeit bárki megtekintheti az Ifjúsági Házban, hétköznaponként.

Szöveg, fotó: Koppányi Szabolcs (a honlap képei rákattintva nagyíthatók). KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.



















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: