Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Félidőben minden rendben

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat aktuálisan futó nemzetközi projektjei közül az egyik a CitiEnGov („Városok a megfelelő energiaszabályozásért – Cities for a Good Energy Governance”) elnevezésű, amely a 2019 május 31-i zárásához képest félidejéhez ért. Így a benne résztvevő országok (Szlovénia, Horvátország, Olaszország, Ausztria, Németország, Lengyelország, Magyarország) felelős szakemberei háromnapos konferencia keretében vitatják meg Debrecenben, hogyan halad a projekt, amely a háztartások hatékony energiafelhasználását hivatott elősegíteni.

Az esemény 2018. március 20-22. között a debreceni Hotel Óbesterben zajlik, a második napon Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke köszöntötte a résztvevőket. Ennek során beszélt a magyar kormány klímaváltozással kapcsolatos, az energiatakarékosságot szem előtt tartó céljairól. A megyei közgyűlés alelnöke elmondta azt is, hogy a megyei önkormányzat konzorciumi partnerként a LENERG Energia Ügynökséggel egyetemben képviseli a magyar érdekeket a projektben.

Alulról induló építkezés során a legkisebb társadalmi egység, a család szintjén kívánnak foglalkozni az energiahatékonysággal. Tasi Sándor megemlítette példaként, hogy a TOP-os forrásokból (Terület- és Településfejlesztési Operatív program) támogatott több mint 40 Hajdú-Bihar megyei pályázat jutott már energetikai fejlesztésre fordítható pénzhez. Ezáltal napelemes rendszereket építettek ki, hőszigetelést vagy éppen fűtéskorszerűsítést végeztek el sok megyei épületen.

Ami a CitiEnGov projektet illeti, Tasi Sándor a szemléletformálást emelte ki legfontosabb célként, hiszen ebből indul ki minden innováció általában. Ugyanakkor szerinte arra alapból lehet építeni, hogy megyénkben a geotermikus energia gyakorlatilag kéznél van.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat (amelyet Mihalik Zsuzsa csoportvezető képvisel a projektben) feladatai között az elsődleges lesz, hogy egy úgynevezett SECAP dokumentumot (Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv) hozzon létre 2019 májusának végéig, amely a módszertanát tartalmazza az 1500 főnél kisebb települések háztartásaiban végbevihető energetikai fejlesztéseknek. Ezt később bárki előveheti és alkalmazhatja a saját konkrét tervei érdekében, tehát hosszabb távon és sokak által használható.

A hét ország szakemberei előadások keretében vitatták, illetve még csütörtökön vitatják meg a saját területüket érintő témákat, hiszen mindenkinek más jellegű a szerepvállalása a projektben, emellett arról is szó esett – többek között Anna Wiktor a projekt pénzügyi felügyelője részéről -, hogy az időszaknak megfelelő a projekt pénzgazdálkodása, elszámolása.

A projekt  támogatási forrás 85%-a az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) részéről érkezik mintegy 116 millió euró értékben, míg nemzeti társfinanszírozásból nem egészen 14 millió euró (10%), önerőből pedig mintegy 7 millió euró (5%) származik.

Fotó, szöveg: Koppányi Szabolcs, KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: