Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A közbiztonság és a klímavédelem volt a megyei közgyűlés középpontjában

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés áprilisi ülésén a megye közbiztonságáról szóló beszámoló megyei főkapitány, Dr. Gyurosovics József r. dandártábornok az előző évekhez hasonlóan szinte minden statisztikai kategóriában javuló tendenciát tudott a képviselők elé tárni. Egyedül – ez is szokásos sajnos – a halállal végződő közúti balesetek terén nincs előrelépés. Ám itt, mint a főkapitány elmondta, a rendőrség keze erősen kötött. Nagyrészben a gépjárművel, kerékpáron vagy gyalogosan közlekedők magatartásán, illetve a használt járművek műszaki állapotán – nem ritkán pedig akár a szerencsén (egy durrdefekt esetében például) – múlik leginkább, kialakul-e egyáltalán egy baleset, illetve ha megtörténik, miként végződik.

Gyurosovics József szintén számadatokra támaszkodva elmondta, hogy Hajdú-Bihar megye közbiztonsága nemcsak saját magához képest javul évről évre (2012 óta véve, amikor ő hivatalba lépett), hanem több tekintetben is Magyarország legjobb mutatóit produkáló megyéje, tehát más megyékkel összevetve is kiemelkedő. 

Így például az 1000 lakosra jutó rendőri eljárásokban regisztrált bűncselekmények számát tekintve 2017-ben egyedül a jóval kisebb méretű Komárom-Esztergom megye előzte meg Hajdú-Bihart. A regisztrált bűncselekmények felderítési, valamint a nyomozás-eredményességi mutatóiban pedig egyaránt Hajdú-Bihar megye az éllovas 66,6%-kal és 76,3%-kal.

Szó esett a közúti balesetek kapcsán arról is, hogy a három leggyakoribb ok a következők: az elsőbbség meg nem adása az első (a közúti balesetek majdnem 30%-a ebből adódik), a második helyen a gyorshajtás (pontosabban a sebesség nem megfelelő megválasztása: 28%), a harmadik helyen pedig a kanyarodási szabályok megszegése (20%) áll. Ezek teszik ki tehát a közúti balesetek több mint háromnegyedét.

KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.

Dr. Halmosi Zsolt, országos rendőrfőkapitány-helyettes Hajdú-Bihar megyei országos megítéléséről beszélt többek között, ami a kiemelten teljesítő megyék közé sorolja szűkebb értelemben vett pátriánkat.

A beszámolók során elhangzott az is, hogy világviszonylatban Magyarország a 15. legbiztonságosabb országnak számít manapság. 

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke örömét fejezte ki, hogy a mindennapok munkavégzése során a biztonságérzete a megyénkben élőknek magas, s nem kell félelemben élve dolgozni, alkotni.

A közgyűlés tagjai megtudták azt is, hogy a közeljövőben országos szinten, így Hajdú-Bihar megyében is hatalmas összegeket fognak a rendőrség infrastrukturális fejlesztésére fordítani – 2017-ben már egy jelentős gépjármű-park fejlesztés történt megyénkben. Ez nemcsak az állomány épületeinek felújítását, modernebb munkakörnyezetének megteremtését jelenti, de a szükséges elektronika, a fegyverzet, a használt eszközök fejlesztését is.

A megyei képviselők többsége hozzászólt a beszámolóhoz, illetve kérdéseket tettek fel a rendőrség megyei és országos vezetőinek. Volt, aki a már említett fejlesztéseket firtatta, illetve elismerését fejezte ki az elvégzett munkájuk kapcsán, más viszont – Mikepércsről Tímár Zoltán polgármester – a dicséret hangjai mellett azt a kellemes gondjukat is megemlítette, hogy évről évre azért nem kapnak támogatást a térfigyelő kamerarendszer kialakítására, mert a legbiztonságosabb települések közé vannak sorolva, így más települések eléjük kerülnek a sorban – a beavatkozás szükségességét tekintve.

A közgyűlés elfogadta a rendőrségi beszámolót. Akárcsak a „Hajdú-Bihar Megyei Klímastratégia kidolgozása és Éghajlatváltozási Platform létrehozása” című, a megyei önkormányzat által vitt projekt megvalósításáról szóló beszámolót, amivel gyakorlatilag lezárult ez az igen sikeresnek mondható projekt. A beszámoló során Maczik Erika területfejlesztési referens bemutatta a megyei önkormányzat részéről elvégzett munkát a projekt kapcsán. A számos szemléletformáló akciót, amelyekkel az óvodás korúaktól kezdve az iskolásokon át a felnőttekig minden korosztályt elértek, de leginkább a gyerekekre koncentráltak. Rendhagyó iskolai órát tartottak, amelyen élvezetes színházi előadás és drámapedagógus segítségével bemutatták a fiataloknak az éghajlatváltozás hatásait, az erre adható közösségi reakciókat. Többféle, nagy érdeklődés mellett zajló pályázatot írt ki a megyei önkormányzat gyerekeknek. Így rajz, film, fotó, valamint irodalmi pályázat keretében környezetünk védelme, illetve az ökológiát érintő veszélyek kerültek középpontba témaként, a legügyesebbek pedig mindannyiszor értékes nyereményekkel gazdagodtak – szakmai zsűri döntése nyomán. A „klímás” projekt megjelent Debrecen jelentős agrárszakmai rendezvényén, a Farmer Expón is, de a tömegeket vonzó Campus Fesztiválon is megtalálható volt a standja, illetve segítőkész munkatársai, akik kvízekkel, kisebb ajándékokkal várták vendégeiket. 

A megyei közgyűlés mindemellett a CLUSTERS3 projekt akciótervét is elfogadta, illetve odaítélte a 2017/2018-as tanév, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által adott sportösztöndíjait is.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: