Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Nem szégyen szakmunkásnak lenni

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés hosszú ülésnapon van túl. A május 25-i napirendi pontokról egyöntetűen szavazott a testület, ám több részletes beszámoló hangzott el a döntések megszületése előtt. Ilyen volt a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2017-es munkájáról szóló tájékoztató, amelyet Kovács Ferenc tű. dandártábornok, a megyei szervezet igazgatója tartott. Ennek során többek között szó esett a jelentős gépjármű fejlesztésekről, illetve a katasztrófavédelem tűzoltástól eltérő tevékenységeiről is, amelyek jelentős része a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. A dandártábornok például kijelentette, hogy a hírhedtté vált West-Balkán szórakozóhelyen történt 2011-es tragikus baleset óta – egyebek mellett a megelőző tevékenységeknek és a szórakozóhelyek tűzvédelmi szabályainak szigorítása miatt is –  hasonló nem fordult elő. Emellett Kovács Ferenc beszélt arról is, hogy nemcsak tűzvédelmi, de iparbiztonsági szempontok is szerepet játszanak munkájuk végzése, a hatékonyság növelése közben.

Fülep Zoltán tű. ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tűzoltósági Főosztályának vezetője elmondta, egyre több esetben (a korábbi maximum 60 ezer után 2017-ben már 70 ezer felett) kell kivonulnia a katasztrófavédelemnek, ami megnövekedett terheket ró az állományra. Éppen ezért egyre fontosabb az önkéntesség bevonása a munkájukba – Magyarországon számos önkéntes tűzoltó szervezet működik, hatékonyan. Ugyanakkor a Hajdú-Bihar megyei szervezet a központilag kitűzött céloknak teljes mértékben megfelelt az előző esztendőben is. Fülep Zoltán végül arra kérte a megyei településeket, hogy továbbra is segítsék munkájukat.

Fotó, szöveg: Koppányi Szabolcs (KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.)

A fotók kattintásra nagyíthatók.

A másik fő téma a szakképzés aktuális Hajdú-Bihar megyei jellemzőiről szóló előterjesztés során került a testület elé. Két részletes előadás hangzott el. A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum (BSZC) főigazgatója, Pelyhéné Bartha Irén és Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) főigazgatója is az utóbbi években ismét teret nyerő, ám mind megítélésében, mind elismertségében még nem a kellő helyén lévő tradicionális, ugyanakkor modern tudást adó szakképzés mellett lobbizott.

A BSZC esetében a mottó szerint (“szakképzés a gazdaság szolgálatában”) is egyértelművé tették, hogy használható, a gazdaságba integrálható tudást adó szakképzésre van szükség, valamint a szakképzés népszerűsítésére a fiatalok között is. A múzeumok éjszakája mintájára a szakmák éjszakája elnevezésű programsorozat például idén immár harmadik alkalommal fogadta tavasszal az érdeklődőket 15 helyszínen. A 185 programon pedig mintegy 2300 regisztrált résztvevő volt jelen.

Tirpák Zsolt arra tért ki többek között beszámolójában, hogy még mindig nincs elég szakmunkás Magyarországon. Ez pedig nemcsak szakmai, de érzelmi probléma is, hiszen sok esetben tapasztalják, hogy szégyen szakmunkásnak lenni – ezen a téves megítélésen pedig változtatni kell, hogy vonzó legyen a fiatalok számára. Erre helyezve a hangsúlyt egyfajta sikerkultúrát kívánnak létrehozni a szakképzés kapcsán. Ennek például a sok tanulmányi verseny is, amelyeken bebizonyosodhat, hogy egy szakmunkás nem feltétlenül műveletlen ember – tette hozzá a DSZC főigazgatója.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, az utóbbi 3 év nagyon intenzív volt az említett szemléletformálás és a szakképzés népszerűsítése terén.

A jó gyakorlatok kiemelt megyei példái kapcsán Hajdúsámson városa is bemutatta a közgyűlésnek milyen módon hasznosítják településükön a közfoglalkoztatási programban tevékenykedőket, s adnak új lehetőségeket számukra. Antal Szabolcs polgármester prezentációja során a számos ilyen módon megvalósított beruházás mellett kiemelte: komolyan gondolják, hogy egyre több ember bevonásával valósítják meg programjuk egyes elemeit. Hajdúsámsonban a termékek kezdeti előállításától kezdve a feldolgozásig több tevékenység is helyben történik, sőt, a legtöbb egymásra épül.

A megyei közgyűlés szavazott arról is, hogy a Hajdú-Bihar Megyei önkormányzat ismét pályázik az „a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására” tárgyú felhívásra, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium írt ki. Amennyiben sikeres lesz a pályázat, megint sor kerülhet a korábbi sikeres iskolás diákok, valamint pedagógusok, szakemberek nagy számát elérő, őket bevonó tudást bővítő, szemléletformáló rendezvényekre is (a megyei önkormányzat szervezésében).

A Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2017-es beszámolóját és 2018-as üléstervét ugyancsak elfogadta a testület. 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: