Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Belgiumban járt a megyei önkormányzat küldöttje

Brüsszelben mutatta be a megye gasztronómiai erősségeit és az abban rejlő turisztikai lehetőségeket a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat delegáltja a múlt héten a „Régiók és városok európai hete” rendezvény keretében.

A turizmus fejlesztése a gasztronómiára építve, valamint a jól működő gyakorlatok megismerése is a célok között szerepelt azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyet a múlt héten tartottak Brüsszelben. Az eseményen többek között szlovén, holland, finn, spanyol, ír, görög és román régiók képviselői vettek részt. Köztük olyan régiók delegáltjai is, amelyek az előző években elnyerték az „Európa Gasztronómiai Régiója” díjat. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nevében Karácsonyi Judit nemzetközi referens ismertette a Magyarországon működő, gasztronómiára építő turisztikai megoldásokat a brüsszeli kerekasztal beszélgetésen. 

-Már létező, és jól működő hazai példákat mutattam be a nemzetközi partnerszervezetek és az „Európa Gasztronómiai Régiója” díjat elnyerő régiók diplomáciai képviselőinek. Ilyen a tokaji és a balatoni borút is, amelyek a helyi gasztronómia hagyományaira építve élénkítik a turizmust, de felvázoltam a megyénkben rendelkezésre álló lehetőségeket is. A rendezvény többi résztvevője szintén bemutatta a náluk bevált megoldásokat. Így megismerhettük, milyen, a gyakorlatban működő programok léteznek más országokban, amelyeket hasznosítani tudunk, és Hajdú-Bihar megyében is meg tudunk valósítani. Felmerült a lehetősége annak is, hogy a jövőben csatlakozunk az Európa Gasztronómiai Régiója platformhoz. Ötletbörzét is tartottunk arról, hogyan lehet a gasztronómiára építve a turizmust fejleszteni – mondta Karácsonyi Judit.

A szakember hozzátette: ugyancsak fontos célkitűzés annak elérése, hogy a gasztronómia a helyi kulturális örökség részeként jelenjen meg a különféle szakpolitikai intézkedésekben és stratégiákban. 

Az „Európa Gasztronómiai Régiója” díjat a Gasztronómia, Kultúra, Művészetek és Turizmus Nemzetközi Intézete (IGCAT) alapította. Célja, hogy az elismerést elnyert régiókban egy éven át a gasztronómiára irányítsa a figyelmet. 

A brüsszeli rendezvény kapcsolódott a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat részvételével zajló EUREGA projekthez, melynek keretében egy átfogó, a gasztronómiai értékekre alapozott helyzetelemzés készül, majd stratégiai jellegű akciótervet dolgoznak ki és valósítanak meg. A projekt társfinanszírozója az Interreg Europe program.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: