Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Német megoldásokkal segítenék a kis- és középvállalkozásokat

A kis- és középvállalkozásoknak segíthet a modern info-kommunikációs megoldások alkalmazásában az a németországi módszer, amelyeket a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szakértői csoportja tanulmányozott a héten. A PURE COSMOS projekt keretében német szakember mutatta be az ott már bevált gyakorlatokat.

A megyei önkormányzat már több, mint két éve vesz részt a „PURE COSMOS, Állami hatóságok szerepe a kis- és középvállalkozások versenyképességének növelésében” című nemzetközi projektben. Ennek fő célja a kis- és középvállalkozások növekedésének, fejlődésének támogatása. Ezen belül a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat olyan nemzetközi jó gyakorlatokat keres, amely a vállalkozásokat az adminisztratív terhek és a közigazgatási bürokrácia csökkentésén, az elektronikus ügyintézés erősítésén, valamint az információtechnológiai készségek-képességek javításán keresztül segíti. 

2018. október 24-én az önkormányzat szakmai találkozót szervezett a Megyeházán. Itt a németországi Technológiatranszfer és Innovációfejlesztés GmbH szakértője, Mike Wäsche mutatta be az úgynevezett „eBusiness-Lotse” projektet, mint jó gyakorlatot. A három évig tartó projekt a németországi Szász-Anhalt Tartományban kulcsszerepet játszott abban, hogy a kis- és középvállalkozások aktívan alkalmazzák az infó-kommunikációs megoldásokat a következő területeken: informatikai biztonság, adatvédelem, on-line marketing, üzleti folyamatok optimalizálása, tudásmenedzsment, folyamatmenedzsment és vállalati erőforrás-tervezés. A projekt a Német Szövetségi Köztársaság 600 ezer eurós támogatásával valósult meg és mintegy 70.000 vállalkozást támogatott.

A PURE COSMOS projekt szakértői csoportja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vám-, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága, az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft., valamint a Hajdú-Bihar Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány képviselőivel azt vizsgálta, hogy a bemutatott német projekt megvalósításának milyen lehetőségei vannak a megyében. A szakértői csoport szerint itt egyrészt a kis- és középvállalkozások közvetlen elérése néha nem egyszerű, másrészt – jellemzően a vidéki mikrovállalkozások esetében – nehéz a vállalkozási digitalizációval szembeni érdektelenséget legyőzni.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a PURE COSMOS projekt keretén belül tovább vizsgálja egy, az „eBusiness-Lotse” projekthez hasonló kezdeményezés megvalósításának, illetve a fent említett nehézségek leküzdésének lehetőségeit a megyei szakértőkkel együttműködve.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: